woensdag 28 september 2016

Kiptajine met honing en amandelen

Deze tajine moet je echt een keer proberen, een heerlijke kruidige en zoete smaak mmmm. Ik serveer hem met couscous met amandelschaafsel en rozijnen.

Het recept heb ik gebaseerd op wat ik in een restaurant in Brussel heb gegeten. We gingen een paar jaar geleden daar een weekendje heen. Van tevoren had ik vast opgezocht wat een goed Marokkaans restaurant zou kunnen zijn. Ik kwam uit op "La Medina" in de Kroonstraat, vlakbij ons hotel (http://lamedina.be/nl-medina.php).

We hebben er 3 avonden heerlijk gegeten: shwa (gegrilde vleesspiesjes) met frietjes en salade, couscous met vlees en groenten en dus 1 keer deze tajine. Ik heb goed geproefd en gekeken om erachter te komen wat er allemaal in zou zitten en het toen thuis proberen na te maken. En dat is gelukt! Inmiddels maak ik het gerecht ietsje anders dan aan het begin (zonder bouillonblokje bijv.), en ik heb een video gemaakt van de bereiding, dus ik haal dit bericht weer even omhoog!

Abonneer je op mijn youtubekanaal, zo zie je als eerste mijn nieuwe video's!Ik maak hem meestal met een kip in stukken of losse kipstukken, maar met kipfilet kan ook.
Ingredienten:

1 hele kip, in stukken
4 sjalotjes
1 ui
1 teentje knoflook
Paar takjes koriander en peterselie, fijngehakt
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 tl gember
1 tl kurkuma
1/2 tl paprikapoeder
1/2 tl kaneel
Honing naar smaak
Sesamzaadjes
Handje amandelen

Bereiding:
Maak de kip goed schoon en snijd overtollig vet weg. Bak hem in een tajine in wat olie aan alle zijden bruin. Snijd de sjalotten in de lengte in reepjes (dus geen ringen maar reepjes) en gooi dit bij de kip. Koriander fijnhakken en samen met de kruiden (1 tl peper, zout, gember en kurkuma en een halve tl paprikapoeder) bij de kip doen. Goed mengen en doe er dan wat water bij tot de kip onder staat. Deksel erop doen en laat de kip gaar worden.

Sprenkel wat honing eroverheen (1,5 el, niet te veel) en zet de tajine dan zonder deksel in een oven van 220 graden om de kip mooi bruin te laten kleuren. Kook de amandelen in water en pel ze dan. bak ze in wat olie goudbruin en strooi dit over de tajine, ook wat sesamzaadjes erover strooien.

10 opmerkingen:

  1. Dit is lemrouzia. Shab Fes en Meknes eten dit. Erg lekker

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oohja klopt ellouisa sorry hihi lemrouzia s inderdaad met vlees.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hi ellouisa moet ik sjalotjes gebruiken? heb ze namelijk niet in huis momenteel? kan ik ze vervangen met iets anders?

    BeantwoordenVerwijderen