Pistache-amandelrol


Deze pistache-amandelrol ziet er prachtig uit en smaakt heerlijk zoet en knapperig. Het recept heb ik uit een kookboek dat ik in Marokko heb gekocht. Ik heb het inmiddels al tientallen keren gemaakt en steeds weer is het een succes. De combinatie van pistache en amandel is al heerlijk, maar met het knapperige filodeeg en de honing wordt het echt verrukkelijk! Je kunt trouwens ook gerust andere noten gebruiken hoor, als je dat lekkerder vindt of geen zin hebt om pistache te pellen.

Ik bestel mijn gepelde pistache trouwens vaak online, is goedkoper en scheelt je een hoop werk dan wanneer je zelf pistache gaat pellen en het zout er nog af moet spoelen. 

Filodeeg koop ik altijd bij Marokkaanse of Turkse winkels. Die vellen zijn veel groter en van een betere kwaliteit dan die uit de supermarkt, tenminste, dat is mijn ervaring. En koop het liefst filodeeg uit de koeling en niet uit de vriezer. Die uit de vriezer is soms meerdere keren ontdooid en weer ingevroren geweest (helaas gaat niet iedereen daar goed mee om) en dat komt de kwaliteit niet ten goede. Het scheurt dan snel of is al helemaal uitgedroogd als je het uit de verpakking haalt. Neem dus het liefst die uit de koeling en leg het thuis ook in je koeling en niet in de vriezer. Een aangebroken pak kun je weer verpakken in een pedaalemmerzak en gerust nog 2 weken in de koelkast bewaren voor iets anders.

Ingrediënten voor 40 stuks:
8 vellen filodeeg 
100 gr pistache (gepeld en ongezouten)
250 gr amandelen (gepeld en gebakken)
2 el poedersuiker
1 el mazhar (oranjebloesemwater, te koop bij Marokkaanse/Turkse winkels)
200 gr roomboter, gesmolten
4 eigelen, losgeklopt
250 gr honing

Bereiding:
Laat het filodeeg ontdooien als het uit de vriezer komt. 
Maal de pistache en amandelen fijn (niet te fijn, het moet geen poeder worden). 
Voeg poedersuiker en mazhar toe en meng goed.
Neem een vel filodeeg en besmeer deze met gesmolten boter. Leg daar weer een vel op en bestrijk deze ook met boter. Leg er nog een vel op en dit vel ook met boter bestrijken. Daarna smeer je er losgeklopt eigeel over. Verdeel hierover dan de noten. 

Leg op deze noten weer een vel filodeeg en bestrijk dit vel met boter. Rol het geheel dan op tot een mooie rol en plak het uiteinde vast met eigeel zodat je een mooie rol hebt waar niets loslaat. Laat dit 10 minuten rusten terwijl je de andere rol op dezelfde wijze maakt.

Snijd elke rol in plakjes van 1-2 cm en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Bak op 175 graden voor 15-20 minuten.

Doe ondertussen de honing in een kom en zet deze op een pannetje met een laagje water. Zet dit op het vuur en breng aan de kook. Zet dan het vuur laag. Verwarm zo de honing tot hij mooi vloeibaar is. Laat de koekjes na het bakken een paar minuten in de honing zwemmen. Laat ze uitlekken in een vergiet en leg op een mooi bord. 

Reacties

  1. Ik zou eigenlijk je baklava sesam koekjes maken maar ik vind de vorm van deze leuker. Kan ik als vulling amandalen en sesam gebruiken ipv amandelen en pistache?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik lust geen honing, kan ik het ook in suikersiroop laten zwemmen? En moet dat netdan zo lang?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jammer dat je geen video erbij hebt geplaatst

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik maak geen youtubevideos meer, alleen nog op instagram.

      Verwijderen
  4. Hey, ziet er echt lekker uit! Heeft u hier misschien een video versie van?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten