Zachte zoete broodjes


Ik had een recept voor zachte zoete broodjes op mijn blog, maar heb besloten die weg te halen. Hoewel ze bij mij altijd prima lukten, kreeg ik toch regelmatig te horen dat ze bij een ander helemaal niet zacht werden. Ik heb daarom dit recept voor jullie. Had het al een tijd niet gemaakt en nu weer eens geprobeerd. Deze broodjes zijn gegarandeerd superzacht en luchtig! Het geheim is (denk ik) dat er geen eieren, maar kwark in zit. Belangrijk is om goed te kneden en laten rijzen. En vorm de broodjes mooi, voordat ze gaan rijzen en bakken, in de oven worden ze niet ineens vanzelf mooier. Ik gebruik volle kwark, dat is het beste.

Recept komt uit de mappen van dr oetker, Bakken met plezier.


Ingrediënten voor 30 stuks:
500 gr bloem
125 gr volle kwark
200 ml melk
20 gr verse gist of 1 zakje instant gist
100 gr basterdsuiker
80 gr roomboter op kamertemperatuur
Snufje zout
1 tl anijszaadjes, fijngestampt of gemalen
1 zakje vanillesuiker
Om te bestrijken:
2 eigelen
Halve el melk


Bereiding:
Verwarm de melk (niet te heet!). Doe de bloem met de suiker en vanillesuiker in een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe hierin de gist. Giet hierop een beetje van de melk en meng er een beetje bloem door. Laat dit 10 minuutjes staan. Meng dan met de rest van de bloem. Dan de boter, anijszaad, kwark en snufje zout erbij doen. Giet er steeds wat van de melk bij en meng goed totdat je een mooi deeg hebt wat een beetje vochtig is. Kneed dit 10-15 minuten met de hand of in een machine en laat dan een uur rijzen op een warme plaats. Ik verwarm daarvoor mijn oven 5 minuten voor op 100 graden en zet hem dan weer uit. Het deeg zet ik dan in een kom erin en dek dit af.

Na het rijzen maak je er bolletjes van. Afhankelijk van de grootte krijg je er 15-30 broodjes uit. Maak van elk bolletje een staafje en maak hier een knoop in (zie foto). Vouw de uiteinden onder het broodje en leg op een bakplaat met bakpapier.

[Afbeelding: 2u8l112.jpg]

 Laat afgedekt nog 30 minuten rijzen. Verwarm dan de oven voor op 225 graden (hetelucht 200) en klop de eigelen los met een halve el melk. Bestrijk de broodjes hiermee en bak ze in de hete oven in ongeveer 10-15 minuten goudbruin en gaar.

Reacties

 1. vroeger maak ik ook vaker.. nu leuk weer herinneren.. binnenkory weer maken

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te maken maar bij mij waren de broodjes vrij droog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien toch iets te veel bloem gebruikt? Bij mij worden ze altijd heel zacht en smeuïg.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien toch iets te veel bloem gebruikt? Bij mij worden ze altijd heel zacht en smeuïg.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb je het recept veranderd? Bij mij werden ze ook niet luchtig maar meer zwaar maar dit was een jaar geleden dat ik ze gemaakt had

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je de oven op 100 graden verwarmt doe je er de kon met deeg in??? Hoelang dan? Je kaat de kom toch op een warme plek rijden gedurende 60 minuten?

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten