woensdag 1 april 2015

Appelbroodjes


Deze broodjes maak ik nu al een aantal jaar, ook weer uit de mappen van Dr. Oetker, Bakken met Plezier. Plezier heb ik er zeker aan gehad, ik doe ze nooit meer weg! Bij deze broodjes is het goed om de appel in hele kleine blokjes te snijden, anders steken ze er allemaal uit of vervormen de broodjes. En de tip voor mooie ronde broodjes: vouw het laatste deeglapje van het rondje onder je broodje, zodat deze niet open gaat staan na het bakken.

Ik gebruik voor deze broodjes jonagold of elstar appels. Met de video maak jij ook heel makkelijk mooie ronde broodjes.Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:


Ingredienten:
1 zakje gedroogde gist

100 ml lauwe melk
Snufje zout
75 gr zachte boter
75 gr suiker
1 ei
350 gr bloem
Vulling:
2-3 appels
30 gr gehakte amandelen, walnoten of hazelnoten
1 el maizena of bloem
1 tl kaneel
1-2 el suiker
1 tl citroensap


Bereiding:
Verse gist oplossen in de melk en 10 minuten afgedekt laten staan. Droge gist door bloem mengen. Bloem (met gist of zonder gist) in een kom doen. Melk, suiker en ei erbij en even mengen. Dan de boter erdoor mengen en het snufje zout erbij doen. Alles kneden tot een glad deeg (als het plakt wat bloem toevoegen). Laat dit afgedekt voor 1 uur rijzen.
Snijd ondertussen de appels in kleine stukjes en meng het met de kaneel, hazelnoten/amandelen, maizena, suiker, citroenrasp en - schil.


 

Rol het deeg daarna uit tot een vierkante lap van 40 bij 40 cm. Verdeel de vulling hierover en rol het strak op tot een rol. Snijd het in plakjes van 2 cm, vouw het uiteinde eronder en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Laat nog 30 minuten afgedekt rijzen. Daarna bestrijken met eidooier en op 220 graden (hetelucht 200 graden) voor 10-12 minuten bakken. 

* Je kan de kaneel weglaten als je er niet van houdt.
3 opmerkingen: