Baklava met amandelen en sesam



Dit is een van de baklava-variaties die er zijn, de vulling is met amandel en sesam, maar je kunt ook walnoten toevoegen als je die hebt. Neem goede kwaliteit filodeeg, ik neem altijd die in de gele kartonnen verpakking, zie onderaan. Te koop bij sommige Marokkaanse/Turkse winkels of in toko's. Ik laat het na het kopen gewoon in de koelkast en vries het niet meer in.

Ingredienten:
1 pak filodeeg
300 gr amandelen, gepeld
100 gr sesamzaadjes
75 gr suiker
1 tl kaneel
75 gr roomboter
1 pot honing
Extra sesamzaad

Bereiding:
Bak de amandelen in een beetje olie tot ze lichtbruin zijn. Hak daarna fijn (niet tot poeder, zie foto onderaan). Maal de helft van de sesam fijn en voeg met de hele sesamzaadjes toe aan de amandelen. Meng suiker en kaneel erdoor en zet apart. Neem een filodeeg vel en bestrijk met gesmolten boter. Leg er nog een vel op en bestrijk ook met boter. Strooi de nootjes erop. Vouw dan vanaf beide kanten steeds een randje om tot je op het laatst de twee randjes op elkaar vouwt. Werk zo de rest van het filodeeg af. Leg de staven een half uur in de koelkast om op te stijven. Snijd daarna in schuine stukken en leg op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk nogmaals met boter en bak ze op 200 graden goudbruin en gaar. Dompel meteen in verwarmde honing, laat uitlekken en bestrooi met sesamzaadjes.


Reacties

  1. Hoeveel koekjes krijg je hier ongeveer uit met dit recept?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo. Ten eerste heel erg bedankt voor al je lekkere recepten. Ik heb er een paar uitgeprobeerd en allemaal gelukt en in de smaak gevallen.
    Alleen heb ik dit keer deze baklava uitgeprobeert maar tijdens het snijden van de staven vielen ze uit elkaar. Het lijkt alsof ze heel droog zijn. Terwijl ik wel alle stappen heb gevold die er staan. Door wat zou het kunnen komen ?
    Alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo. Ten eerste heel erg bedankt voor al je lekkere recepten. Ik heb er een paar uitgeprobeerd en allemaal gelukt en in de smaak gevallen.
    Alleen heb ik dit keer deze baklava uitgeprobeert maar tijdens het snijden van de staven vielen ze uit elkaar. Het lijkt alsof ze heel droog zijn. Terwijl ik wel alle stappen heb gevold die er staan. Door wat zou het kunnen komen ?
    Alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! Dat komt omdat de boter dan weer hard wordt. Zorg voorheen groot en scherp mes, dan moet t lukken!

      Verwijderen
  4. Moeten het ongezouten amandelen zijn?
    Koken, pellen, bakken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Staat erbij:-) gepeld en gebakken en altijd zonder zout

      Verwijderen
  5. hoi hoi, in je recept staat niet wanneer de gehakte amandelen en sesamzaad moet worden toegevoegd. moet dat tussen elk vel?
    alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Ellouisa. Voor zover ik kan zien heb je het nog niet aangepast in het recept. Moeten er nou nootjes tussen ieder vel? Of stapel je alle vellen op elkaar met alleen boter ertussen en strooi je daar bovenop alle noten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oeps! Heb het net erbij gezet. Eerst 2 vellen met alleen boter, dan de nootjes erop.

      Verwijderen
  7. Hoi Ellouisa. Voor mijn gevoel klopt de hoeveelheid boter niet. Ik heb de koekjes vandaag gemaakt, maar had echt veel meer nodig, ook al heb ik alles maar dun met boter bestreken. Ik denk dat ik ongeveer 200 gram gebruikt heb. Groetjes, Flora

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik begrijp niet wat die bedoelt met Vouw dan vanaf beide kanten steeds een randje om tot je op het laatst de twee randjes op elkaar vouwt.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten