Carrotcake


Wortelcake wordt al sinds de middeleeuwen gemaakt, vooral wanneer suiker erg duur was, nam men wortels voor een zoete smaak in gebak. Wel is onduidelijk waar het nou precies vandaan komt, Groot Brittannië of Amerika. Het stond al jaren op mijn lijstje om uit te proberen, maar iets hield me tegen, ik weet niet wat... Nu dan eindelijk gemaakt en wat is ie lekker! Ik had wel een foutje gemaakt, de sinaasappelsap moest eigenlijk niet door het beslag, maar alleen door de mon chou. Maar ik vind hem zo perfect, dus ik laat het recept zo.

De ietwat zurige mon chou matcht mooi met de zoete cake (zonder de mon chou zou ik hem zelf wat te zoet vinden), dus doe die er zeker op! Leuk is nog om te garneren met worteltjes van marsepein, maar die had ik niet in huis.

De wortels wel op de fijne rasp raspen, anders eindig je misschien met grote flinters in je cake.

Ingredienten:
2 eieren
225 gr lichtbruine basterdsuiker
1 tl kaneel
Sap en rasp van 1 sinaasappel
75 gr fijngehakte noten naar keuze (Ik heb amandelen gebruikt)
150 ml zonnebloemolie
200 gr bloem
1 tl bakpoeder
300 gr wortels
Garnering:
200 gr mon chou
Paar eetlepels poedersuiker naar smaak
1 el vers geperst sinaasappelsap 
Eventueel marsepeinen worteltjes of walnoten 

Bereiding:
Mix de eieren met de suiker, kaneel en sinaasappelsap los. Mix dan de olie erdoor. Rasp de wortels op de fijne rasp en voeg toe. Mix dan bloem met bakpoeder erdoor en schep tenslotte de noten door het beslag. Giet in een ingevette vorm (rond van 28 cm of rechthoekig) en bak in een voorverwarmde oven van 175 graden voor 30-40 minuten. Laat afkoelen en haal uit de vorm. Meng ondertussen de mon chou met de sinaasappelsap en meng er naar smaak poedersuiker door. Bestrijk de cake als hij is afgekoeld met de room, garneer met marsepeinen worteltjes of walnoten en snijd in stukken. 

Je kunt ook twee lagen cake op elkaar leggen met de monchou ertussen en wat bovenop. 

Reacties

  1. Bedankt voor heerlijke recept Ellouisa, ik heb deze cake vandaag met mijn zoontje gemaakt en is super super lekker :-) wij hebben beetje gezondere verzie van gemaakt, volkorenbloem in plaats van tarwe,100g rietsuiker en rozijnen in plaats van suiker en 100ml olijfolie tradicioneel in plaats van zonnebloem olie. Bedankt voor de inspiratie. alle jouw recepten zijn top :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Ellouisa,
    Ik wil deze cake graag maken, ziet er lekker uit MashaAllah. Ik woon in engeland en kan geen mon chou vinden. Wat zou ik ipv mon chou kunnen gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kan ik ook roomkaas voor topping gebruiken. Kan ik ook perssinasappel gebruiken? Ik wil dit graag maken. Alles wat ik van jou maak mislukt nooit��

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij mij heb het mislukt. Niet haar en bleef laag hoe kan dat?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten