Kiptajine uit de oven
Ik maak tajines eigenlijk bijna altijd in een pan en nooit in een tajine zelf, ik heb gen goeie om in te koken en in een pan gaat prima (het is eigenlijk gewoon een stoofschotel). Je kunt het ook in de oven doen en dat heb ik deze keer gedaan, kip met aardappels, ui en Marokkaanse kruiden en op het laatst wat olijven erbij. De kip wordt zo echt heerlijk mals, veel lekkerder dan in een pan op het vuur. Op het laatst zet je nog even zonder folie/deksel de grill erop voor een lekker krokant laagje op de kip en eten maar!
Ingredienten:
1 hele kip in stukken of 1 kilo kipstukken (gebruik niet 1 kilo kipfilet ofzo, dat is veel te droog!)
1 grote ui, geraspt
1 tomaat, geraspt
Paar takjes koriander en peterselie, fijngehakt
1 el citroensap
3-4 el olijfolie
2 knoflookteentjes, uitgeperst
2 tl zout
1 tl zwarte peper
1 tl kurkuma
1/2 tl komijn
1 tl paprikapoeder
1 tl gember
Paar aardappels in grove parten
Olijven naar keuze
Bereiding:
Maak de kip goed schoon. Meng tomaat, ui, kruiden, knoflook, citroensap en olijfolie. Gebruik de helft om de kip mee te marineren. De andere helft voor de aardappelparten. Doe in een braadslede, ovenschaal, braadpan die de oven in kan of in een tajine (wel even invetten met olie). Doe er een half glaasje water bij en dek af met aluminiumfolie of een deksel. Zet dan ongeveer een uur/anderhalf uur op 220 graden in de oven (hetelucht 200). Kijk tussendoor steeds of er nog genoeg vocht in zit, je moet een beetje een sausje over houden. Eventueel wat water erbij doen. Als de kip goed gaar is haal je de folie/deksel eraf. Smeer de kip in met wat boter en laat onder de grill mooi goudbruin worden.
Ook de olijven nog even meewarmen en dan serveren met marokkaans brood.
Lijkt me heerlijk. Hoe groot is een half glaasje ?
BeantwoordenVerwijderenIk denk zo'n 100 ml, je kunt altijd nog wat erbij doen als t te weinig is
Verwijderenmoeten de aardappelen ook gelijk met de kip de oven in? of kook ik die apart?
BeantwoordenVerwijderenDie gaan gelijk mee
Verwijderen"Smeer de kip in met wat boter en laat onder de grill mooi goudbruin worden." Wat bedoel je precies met 'grill'? In de oven of?
BeantwoordenVerwijderenAlvast bedankt voor je antwoord :-)
In de oven inderdaad ;) Op de grillstand
VerwijderenIk ben ermee bezig
BeantwoordenVerwijderenKip zit er bijna een uur in maar is nog niet gaar
BeantwoordenVerwijderenIl heb het maar in een pan gegooid want ook de aardappels waren nog hard na een uur heb het trouwens in een ovenschaal gedaan
BeantwoordenVerwijderen