Griekse gyros zelf maken


Dit recept stond al even online, maar ik maakte het gisteren weer eens en heb het een beetje geupdate. Toen ik nog met pakjes en zakjes kookte, gebruikte ik altijd de mix van Knorr, maar zelfgemaakt is lekkerder en beter! Ook mijn pitabroodjes  bak ik al een tijdje zelf, dat is niet zo moeilijk als het lijkt en ook hier geldt, je lust geen pitabroodjes uit de winkel meer! Kan ook een nadeel zijn hoor haha, als je eens makkelijk wilt doen met iets uit de winkel, dan geniet je er niet meer van. 

Gyros betekent trouwens letterlijk "hele draai" en staat voor de staaf met lappen vlees die ronddraaien voor een grill (zoals döner kebab). Van de staaf worden reepjes gesneden, die worden geserveerd in pitabroodjes met tatziki en rauwkost. Hier hebben we natuurlijk geen staaf, dus snijd ik het vlees gewoon in reepjes en kruid ze dan lekker. 


Ingredienten:
500 gr kalfsvlees of lamsvlees
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1/2 tl komijn
1 tl paprikapoeder
1/2 tl gedroogde basilicum
1/2 tl oregano
1/2 tl uienpoeder
Snufje kaneel
4 el olijfolie
Tatziki:
250 ml Griekse yoghurt
Halve komkommer
1 tl citroensap
1 el olijfolie
Fijngehakte peterselie en wat oregano
Zout

Bereiding:
Snijd het vlees in reepjes. Meng alle kruiden met de olijfolie en marineer hierin het vlees. Laat dit goed intrekken. Maak ondertussen de tatziki door de komkommer te raspen. Knijp goed vocht eruit en meng met de yoghurt. Voeg de olijfolie toe en breng op smaak met de kruiden en citroensap. 
Bak de vleesreepjes goudbruin en gaar.
Serveer in (grote) pitabroodjes met ijsbergsla, tomaat en komkommer.

Reacties

Populaire recepten