Shwa, Marokkaanse lamsspiesjes

De geur van shwa doet me altijd denken aan Marokko en aan het offerfeest. Met het offerfeest slachten moslims een schaap ter nagedachtenis aan het offer dat Ibrahim (Abraham) bereid was te brengen: zijn eigen zoon. In Nederland kun je zo'n schaap bestellen bij de slager en op de dag van het offerfeest ophalen (in stukken, of zelfs verdeeld in koteletjes gehakt, vlees met bot, vlees zonder bot, ribbetjes etc.). In Marokko slachten de meeste mensen thuis (of er komt iemand langs die het voor je doet, als je het zelf niet durft/kunt) en wordt het schaap verdeeld. Geen gezellig verhaal voor degenen die het niet gewend zijn, ik weet het.
Een van de eerste dingen die vaak worden gemaakt, is shwa, heerlijk gekruide vleesspiesjes, bij voorkeur van de barbecue.

Ingredienten:
500 gr lamsvlees in blokjes
Half bosje koriander, fijngehakt
(1 klein uitje, 2 teentjes knoflook)
1/2 tl komijn
1 tl paprikapoeder
Half zakje saffraan
1/2 tl zout
1/2 tl peper
2 el olijfolie
1 el azijn

Bereiding:
(Snijd de ui heel fijn en pers de knoflook uit.) Meng met de koriander en de rest van de kruiden. Doe de olijfolie en azijn erbij en meng dit met de stukjes vlees. Laat dit een nacht afgedekt marineren. Rijg dan aan satestokjes en bak de spiesjes ongeveer 20 minuten op de barbecue of grillplaat. Je kan ze ook in de oven doen op 180 graden.

Reacties

 1. Kan ik dezelfde kruiden bij kalfsvlees? Kalfs swha?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op de foto zie ik ook nog wat lekkers ernaast liggen, bonen? Heb je daar ook een receptje van? :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn gestoomde tuinbonen die je daarna in olijfolie bakt met zout, peper, komijn en knoflook. JE stoomt ze met schil!

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Om het vlees mals te houden of te krijgen. Schijnt te helpen.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten