Spaghetti-shebakia (bouchnika)



De ramadan komt er weer bijna aan en dan slaan veel Marokkaanse vrouwen aan het bakken van shebakia, de traditionele honingkoekjes voor de ramadan. De meest gemaakte soort is de traditionele shebakia, waar je hier mijn recept van vindt. Deze versie, bouchnika, wordt ook wel spaghetti shebakia genoemd. En je kunt wel raden waarom haha. 

Hier vind je een video van deze shebakia, wel zo handig!

Het handigst is om hiervoor een pastamachine met spaghetti opzetstuk te gebruiken. Maar heb je geen pastamachine, dan kun je ook kleine rechthoekjes van het deeg snijden en deze vierkantjes weer in hele dunne reepjes snijden, bijvoorbeeld met een pizzaroller. Bij beide manieren is het belangrijk om de uiteinden goed aan te drukken, zodat ze niet loslaten in de olie.

Ingrediënten voor 50-60 stuks:
500 gr bloem
250 ml lauwwarme melk
2 tl kaneel
1 el anijszaadjes (fijngestampt)
1 tl bakpoeder
125 gr gesmolten boter
Handje gepelde amandelen, goudbruin gebakken in zonnebloemolie en fijngehakt
1 liter zonnebloemolie om in te frituren
500 gr honing
Pastamachine of pizzaroller

Bereiding:
Meng de bloem met de kaneel, anijszaad, bakpoeder en gesmolten boter. Voeg dan de lauwwarme melk beetje bij beetje toe tot je een mooi glad deeg hebt en kneed het goed, bijvoorbeeld in een machine. Wikkel het deeg dan in plastic folie en laat een kwartier rusten.

Verdeel het deeg daarna in kleinere bollen (ca. 8 stuks) en dek ze af met plastic folie of een theedoek. Neem 1 bol en rol die langwerpig uit (ongeveer de breedte van je pastamachine), zo dun mogelijk. Haal dan door het spaghettigedeelte van je pastamachine en leg de slierten op je aanrecht. Knijp steeds om de paar centimeter wat deeg samen en werk zo de hele rij af. Snijd door op de samengeknepen stukken en vorm er een bolletje van. 
Verhit de zonnebloemolie in een pan en verwarm ook de honing au bain marie in een kom boven een pannetje met een laagje water. De olie is heet genoeg als je er de steel van een houten lepel in steekt en er meteen bubbeltjes ontstaan. Zet dan het vuur wat lager. Bak steeds 4-5 koekjes tegelijk in de olie tot ze lichtbruin zijn. Haal met een schuimspaan eruit en laat uitlekken boven de pan. Schep ze dan in de honing en laat ze hier even kort in zwemmen. Haal ze er voorzichtig uit (ze breken snel) en leg op een bord. Bestrooi meteen met gehakte amandelen (anders plakken deze later niet meer vast). Werk zo alle koekjes af. 

Heb je geen pastamachine? Dan rol je de bollen deeg dun uit en snijd je ze in rechthoekjes van ongeveer 6 bij 10 cm. Snijd in de lengte in dunne reepjes en knijp de uiteinden samen.




Reacties

  1. Salamoe alaikom,hoeveel stuks krijg ik ongeveer uit dit recept? Xx

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten