Ana-wa-antakoekjes ("Ik en jij"koekjes)




Ana wa anta is Arabisch voor "ik en jij". Zo'n leuke naam voor deze koekjes, het ene koekje is IK, het andere koekje is JIJ en die plak je aan elkaar met wat zelfgemaakte caramel (zoet!) en je houdt ze samen door het jasje van chocolade erom. Jaren geleden zag ik dit koekje voorbij komen op een forum, maar ik had het recept nooit opgeslagen. Met googlen kwam ik wel op een recept, maar dat was met zakjes mix voor Marokkaanse flan. Die had ik niet, dus heb een eigen versie gemaakt. Het zijn heerlijke koekjes, die zo op waren hier in huis. Je kunt variëren met de vorm, vierkant is ook leuk bijvoorbeeld. Met de video erbij is het makkelijk te maken!

Zie hier een filmpje van de bereiding van de koekjes:




Ingredienten voor 25 stuks:
125 gr roomboter, zacht
125 gr suiker
1 ei
1 vanillesuiker
250 gr bloem of 125 gr bloem en 125 gr maizena
1/2 tl bakpoeder
Vulling:
30 gr roomboter
95 gr lichtbruine basterdsuiker
Half blikje gecondenseerde melk
Garnering:
75 gr pure chocolade
75 gr melkchocolade
35 gr witte chocolade

Bereiding:
Mix de boter met de suiker en vanillesuiker. Mix dan ei erdoor en voeg bloem/maizena en bakpoeder toe tot je een zacht deeg hebt. Zorg dat het goed gemengd is, maar niet kneden, dan wordt het taai. Als het teveel plakt kun je er 1 eetlepel bloem of maizena bij doen. Leg een half uur in plastic verpakt in de koelkast. Rol het daarna tussen twee vellen bakpapier uit tot een halve cm dik en steek er koekjes uit. Leg op een bakplaat met bakpapier en bak ze 10-15 minuten op 160 graden.
Laat ze afkoelen op een rooster. 

Maak ondertussen de vulling door de boter, suiker en gecondenseerde melk in een pannetje te smelten op zacht vuur. Blijf goed roeren tot de suiker is opgelost en het gaat indikken. Laat een minuutje pruttelen en haal dan van het vuur. Laat iets afkoelen en dikker worden, zodat het niet van de koekjes loopt. Plak dan twee koekjes met de caramel aan elkaar. 

Smelt de melkchocolade en pure chocolade met 2 tl zonnebloemolie au bain marie en dompel hierin de koekjes met een vork. Laat uitlekken en leg dan op een plank of bord met bakpapier of aluminiumfolie en laat in de koelkast hard worden. Smelt de witte chocolade (zonder olie) au bain marie of in de koelkast. Neem en boterhamzakje en knip er een heel klein puntje af. Doe de chocolade erin en laat wat afkoelen tot het dikker is (dan blijft het beter op het koekje zitten). Spuit mooie lijntjes over de koekjes en laat hard worden in de koelkast.

Reacties

  1. Salaam alaikoem Ellouisa,

    Wat een heerlijke koekjes! er staat dat het 25 stuks zijn maar zijn dit dan 25 enkele dus zonder caramel of 25 dubbele met caramel?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wa aleikoum salaam 25 dubbele koekjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb de koekjes gemaakt voor eid. Ze zijn echt heerlijk en leuk om te maken!! Heb ook het recept voor je dadelkoekjes gebruikt; net zo lekker!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kan je ook margarine gebruiken ipv roomboter? Anders moet ik weer naar de winkel:P.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Roomboter toch in de koelkast gevonden. Ik ben ze nu aan het maken. Deeg is in de koelkast. Ben benieuwd:)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Die gecondenseerde melk bedoel je daarmee die gesuikerde (friesche vlag) of gwn die die ook in de koffie in moet?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kan ik voor de vulling ook gewoon kristalsuiker ipv basterdsuiker gebruiken of verpest dat de vulling?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Kun je het deeg van de koekjes ook maken en in de vriezer doen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten