Amandel-jamkoekjes




Deze koekjes maakte ik eerst altijd op een andere manier, bolletjes maken, dooe eiwit en dan amandelen rollen, kuiltje erin en na het bakken vullen met jam. Toen zag ik op facebook foto's van een andere manier en heb die uitgeprobeerd: staven rollen, insmeren met eiwit en door amandelen rollen. Dan in plakjes snijden en er een kuiltje in drukken. Ik moet eerlijk zeggen, dat het sneller is met die staven, maar het resultaat is mooier als je aparte bolletjes maakt. De amandelen komen dan echt over heel het koekje te zitten i.p.v. alleen aan de buitenkant. Neem de jam die je lekker vindt trouwens, hoeft niet perse aardbeienjam te zijn.
Het zijn trouwens makkelijke koekjes en kosten niet veel tijd!

Ingredienten voor 35-40 stuks:
175 gr roomboter op kamertemperatuur
90 gr poedersuiker
1 eigeel
250-275 gr bloem
1/2 tl bakpoeder
1 eiwit
100 gr gemalen amandelen
Jam naar keuze
Bereiding:
Mix de boter met de suiker en het eigeel glad. Meng bloem met bakpoeder en voeg beetje bij beetje toe (niet alles in 1 keer!). Is het te droog, doe er dan wat water bij, is het te nat, dan wat bloem. Vorm een samenhangend deeg dat niet aan je handen plakt en laat een half uur in de koelkast rusten.
Rol dan 3 rollen van het deeg van ong 2-3 cm dikte. Smeer in met eiwit en rol ze door de amandelen. Snijd die in dikke plakjes van 2 cm en draai ze op hun zij. 
Druk met de achterkant van een pollepel een kuiltje in het midden en vorm ze mooi rond.
Leg op een bakplaat met bakpapier en bak ze 15-20 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160) tot ze lichtbruin van kleur zijn.
Haal ze uit de oven en druk nogmaals het kuiltje in met de steel van je pollepel. Leg ze op een rooster om af te koelen. Vul de kuiltjes met jam naar keuze.

Reacties

  1. Zien er heerlijk uit. Bedankt voor dit recept! Mag ik juist vragen hoe ik ervoor kan zorgen dat de jam hard wordt, dus niet zo vloeibaar als je erin bijt? Chokran :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gebruik een goede kwaliteit jam. Liefst met stukken erin zoals die van bonne maman (met rood witte deksel). Die fijnmalen met een staafmixer.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kan het ook met abrikozenjam of is dat niet zo mooi omdat het een te lichte kleur heeft in vergelijking met rode jam of chocolade?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt voor dit heerlijke en tegelijkertijd makkelijke recept. Ik heb ze gemaakt voor het suikerfeest en ze waren perfect gelukt dankzij je goede uitleg en foto's.

    Groeten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed om te horen! Ben blij dat ze in de smaak zijn gevallen!

      Verwijderen
    2. Goed om te horen! Ben blij dat ze in de smaak zijn gevallen!

      Verwijderen
  5. lekkere gemakkelijke koekjes, badankt voor het recept

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo!

    Ik ben de koekjes aan het maken en vroeg me af of de amandelen gepeld moeten worden?

    Groetjes,
    Samra

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Moeten de amandelen gepeld worden

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Jammer dat je het niet vermeld hebt moet je ze alleen vormen of ook platdrukken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alleen vormen, anders had ik er wel bij gezet dat je ze moet platdrukken ;-)

      Verwijderen
  9. Waar is de poedersuiker voor?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Als je de koekjes binnen enkele dagen pas opeet vul je ze dan nu met confituur of wacht je beter tot de dag dat je ze opeet? Ik heb schrik dat de koekjes wak worden of de confituur gaat schimmelen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vul ze met jam en dan kun je ze zeker 5 dagen bewaren. Maar voor de zekerheud kun je ze ook pas op het laatste moment de jam erin doen.

      Verwijderen
  11. Ik ben nu bezig met het deeg en het staat al langer in de koelkast maar kan er geen rol van maken omdat het deeg los laat, kan ik hier nog boter bij doen?
    Alvast een fijn suikerfeest morgen Nsa Allah

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoe bewaar je deze koekjes handig?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Heerlijke koekjes. Bedankt vh recept. Tip: ik warm de fijn gepureede jam beetje op. Dan wordt de jam beetje dikker, vul de koekjes meteen allemaal. als jam is afgekoeld is t niet meer zo vloeibaar en blijft t in de koekjes zitten

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten