Couscous stomen

Een van de meest gestelde vragen is hoe je couscous het beste kunt stomen. Ik had het al eens in een video verwerkt voor de couscous met kip en groenten, maar hierbij een aparte video van alleen de couscous. Je stoomt het dus 3 x 20 minuten en laat het 2 x een kwartier rusten. Reken dus op en bereidingstijd van 1.5 uur. Ja dat is lang, maar het is het waard. Het smaakt zoveel lekkerder dan gewelde couscous. Gewelde couscous gebruik ik ook hoor, voor salades met name. Maar voor Marokkaanse gerechten is stomen echt een must en niet moeilijk!

De stoompan kun je kopen in Marokkaanse/Turkse winkels of in sommige kookwinkels.

Voor de video van het stomen, klik hieronder:
Ingredienten voor 1 bord vol:
500 gr couscous moyenne (Dari, te koop bij Marokkaanse winkels)
300 ml + 300 ml + 150 ml koud water (dit moet in verschillende fases worden toegevoegd)
2 el zonnebloemolie
1 tl zout
Roomboter

Bereiding:
Doe de couscous in en bak of teil en voeg 300 ml koud water toe. Meng goed met je handen of een vork en laat afgedekt 15 minuten rusten. Breng ondertussen in de onderste pan van je stoompan water aan de kook. Maak de couscous los en wrijf tussen je handen de klontjes eruit. Meng er 2 el zonnebloemolie en 1 tl zout door. Doe in het bovenste gedeelte van de stoompan en laat met de deksel erop 20 minuten stomen.

Stort dan in je bak/teil en haal los me een vork. Meng dan 300 ml koud water erdoor en laat weer 15 min rusten. Wrijf dan weer tussen je handen los en de klontjes eruit. Laat 20 min stomen.

De couscous weer in je bak storten en loshalen met een vork. Meng er 150 ml koud water door en wrijf met je handen de klontjes eruit. Proef even of het gaar is en anders stoom je het nog 20 minuten. Roer er wat boter door.

Je couscous is nu klaar voor gebruik! Bijvoorbeeld voor seffa of couscous met kip en groenten.

Reacties

  1. Assalaam alekoum, ik wil graag 250 gram couscous stomen, moet ik dan steeds de helft van het water gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten