woensdag 9 september 2015

Upside-down peren-caramelcake (foodblogevent)


Elke maand is er een foodblogevent, een wedstrijdje voor foodbloggers waarin je wordt uitgedaagd iets te koken of bakken in een bepaald thema. Deze winnaar mag het thema van de volgende maand kiezen. Deze maand koos Sandra van Culisandra voor het thema Heerlijk herfstig. Ik moest even heel hard nadenken over wat ik zou gaan maken, iets met paddestoelen? Of met walnoten misschien?

Toen reed ik langs een perenboomgaard en bedacht ik ineens: natuurlijk! De herfst is ook de tijd van de appels en peren! Toen ik een jaar of 15 was plukte ik appels en peren om wat bij te verdienen, loodzwaar met zo’n emmer om je nek en in de koude ochtenden, maar ik deed het toch maar.

Ik besloot iets met appels of peren te maken en dat werd een upside-down peren-caramelcake. Met kaneel en caramel, ook wel iets herfstigs als je het mij vraagt. Dit recept is voor een vorm van 28 cm.

Ik heb ook een video gemaakt van de bereiding, te zien op mijn yotubekanaal!


Bekijk hier een video van de bereiding:
Ingredienten:
185 gr bloem
2 eieren
150 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
175 ml melk
125 ml zonnebloemolie
Snufje zout

1 tl bakpoeder
1 tl kaneel
3 peren in partjes

Caramellaag:
90 gr lichtbruine basterdsuiker
60 gr gesmolten roomboter
Handje amandelschaafsel


Bereiding:
Doe de boter en suiker voor de caramellaag in je bakvorm (invetten is niet nodig). Roer goed door elkaar en verdeel zo gelijk mogelijk over de vorm. Strooi het amandelschaafsel erover en verdeel dan de stukjes peer over het amandelschaafsel. Mix voor het beslag alle ingredi├źnten door elkaar en giet het over de peren. Zorg dat het mooi gelijk verdeeld is. Bak in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160) voor 40 minuten. Haal dan uit de oven en laat 5 minuten rusten. Draai de vorm dan om op een bord of rooster en haal het eraf (als het goed is moet dit heel makkelijk gaan). Laat afkoelen en snijd dan aan. 

2 opmerkingen: