donderdag 1 oktober 2015

Bossche bollen - Ellouisa bakt Hollands

Ellouisa bakt HOLLANDS


Zou ik toch bijna vergeten om een Hollands baksel te maken in september!! Het lukt me niet meer voor het eind van de maand, dus stiekem op 1 oktober. Maar ach, wie zou me er op afrekenen :-p.
Deze Bossche bollen wilde ik al zo lang maken en mijn challenge van Hollandse baksels was de ideale gelegenheid om ze eens te maken.

In Den Bosch worden ze "sjekladebollen" genoemd. Je kunt de lekkerste Bossche bollen bij bakkerij Jan de Groot in Den Bosch eten, maar zelfgemaakt zijn ze ook echt overheerlijk! Ik heb me laten vertellen dat je melkchocolade moet gebruiken en geen pure (dat zie je vaak wel terug in recepten) en ik moet zeggen dat dit inderdaad het lekkerst is met melkchocolade. 

Van dit recept heb ik een video gemaakt, te zien op mijn youtubekanaal.


Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:
Ingredienten voor 8 stuks:
75 gr roomboter
150 ml water
100 gr bloem, gezeefd
3 eieren
Snufje zout
Vulling:
300 ml slagroom
1 zakje vanillesuiker
1 zakje klopfix slagroomversteviger
200 gr melkchocolade
2 el zonnebloemolie

Bereiding:
Doe de boter met het water in een steelpan met dikke bodem. Roer met een pollepel goed tot de boter helemaal gesmolten is. Doe dan de bloem in een keer erbij en roer goed met je pollepel totdat het een stevig deegje is dat los komt van de wanden van de pan. Haal van het vuur en laat 2 minuten afkoelen. Roer dan 1 voor 1 de eieren erdoor met je pollepel. Roer de volgende er pas door als de eerste is opgenomen. Schrik niet aan het begin ziet het er heel gek uit als je het ei erdoor begint te roeren, maar je moet even doorzetten dan wordt het vanzelf opgenomen.

Doe dit deeg in een spuitzak met een grote gladde spuitmond of (zoals ik heb gedaan) laat het spuitmondje helemaal weg. Spuit op een bakplaat met bakpapier 8 grote toeven. 
Maak de bovenkant eventueel even glad met een natte lepel. Bak ze dan 25-30 minuten op 200 graden (hetelucht 180). Ze moeten mooi goudbruin en gaar zijn en hoog zijn geworden.
Haal ze uit de oven en maak in de onderkant een gaatje van 1 cm (let op ze zijn heet dus gebruik een pannenlap of ovenhandschoen!). Leg ze op hun kop op de bakplaat en zet ze nog 5 minuten in de oven terug (zet de oven wel uit). Daarna buiten de oven laten afkoelen.

Klop ondertussen de slagroom met de klopfix en vanillesuiker stijf en doe in een spuitzak met dun spuitmondje. Spuit de slagroom via het gaatje in de onderkant in de bollen. Spuit er genoeg in zodat ze mooi vol zijn en bol staan.

Smelt de chocolade au bain marie met de zonnebloemolie en verdeel over de bollen. Laat hard worden en eet smakelijk!!3 opmerkingen:

 1. mmmmm...heerlijk zien ze eruit!
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb dit recept gebruikt in juli 2021, de bollen zijn goed gelukt en waren super lekker! Bij de saus heb ik geen olie toegevoegd maar puur gedoopt in chocola. Verder heb ik 2x zoveel slagroom mix gebruikt en had ik nog niet genoeg. Lekker grote bollen gemaakt dus. Dankjewel voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen