maandag 7 november 2016

Pepernoten/kruidnoten


De sinterklaastijd is weer aangebroken, dus tijd voor allerlei lekkers. Ik bak elk jaar een keer pepernoten met mijn zoontje en dat is altijd weer een feest. Hij vindt het leuk om alle balletjes te maken en om de pepernoten na het bakken op te eten natuurlijk. Vorig jaar maakte ik pepernoten met 3 verschillende soorten chocoladelaagjes, dit jaar deed ik een deel naturel, een deel met chocolade en een deel met karamel. Superlekker allemaal!

En met de video op mijn youtubekanaal maak jij ze ook makkelijk zelf!
Ingredienten voor 120 stuks:
235 gr bloem
1/2 tl bakpoeder
Snufje zout
75 gr donkerbruine basterdsuiker
150 gr boter in blokjes
2 tl koek- en speculaaskruiden
1/2 tl kaneel
3-4 el melk
Voor een chocoladepepernoot:
75 gr melkchocolade
75 gr witte chocolade
75 gr pure chocolade
Voor een karamelpepernoot:
8 Lonka karamelfudges
 2 el melk

Bereiding:
Meng alle ingredi├źnten voor het deeg tot een samenhangend deeg.Maak bolletjes ter grootte van een knikker en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak ze op 160 graden (hetelucht 150 graden) voor 15-20 minuten. Laat ze afkoelen. 

Smelt ondertussen de chocolade (iedere soort apart met een tl zonnebloemolie) au bain marie. Dompel de pepernoten in de chocolade en laat ze op een bakplaat met aluminiumfolie in de koelkast hard worden.

Voor de karamel snijd je de Lonka fudge in stukjes en doe met de melk in een schaaltje. Smelt dit ook au bain marie (goed roeren). Maak streepjes over de pepernoten met een lepeltje.

7 opmerkingen:

 1. Om de videos van facebook te zien heb je ook facebook nodig.. Je videos zijn echt heel leuk om te zien.. Misschien zou je al jw videos op youtube kunnen zetten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik zie dat ik de link niet heb aangepast, sorry! maar al mijn video's staan inmiddels op youtube. Ik ga de link aanpassen. (filpmjes zijn op facebook trouwens ook zonder account te zien)

   Verwijderen
 2. Helemaal mee eens, ik heb ook geen facebook...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt minder suiker toegevoegd. Ik let ook erg op suiker, kan er nog minder in denk je? Het chocoladelaagje maakt ze ook al behoorlijk zoet denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ellouisa,

  Ik heb een vraagje.. ik zie dat je 2 tl koek- en speculaaskruiden toevoegd.. waar kan je die kopen? Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi dat vind je in in het kruidenrek in de supermarkt. Groetjes

   Verwijderen