zondag 29 november 2015

Banoffeetaartjes - taartjes met banaan en karamel

Een banoffeetaart stond al heel lang op mijn lijstje om eens te maken en toen ik het boek van Linda Lomelino ontving dacht ik ook meteen aan dat recept om uit te proberen. En dat heb ik ook gedaan, al heb er niet 1 grote taart van gemaakt, maar 5 kleine taartjes. 

Ze zijn heerlijk en zien er ook nog eens mooi uit, al moet ik wel eerlijk zijn dat dit de enige was die nog helemaal heel was zoals het zou moeten haha. In het recept stond namelijk dat je de bodems maakt, op laat stijven en dan meteen al uit de vorm haalt voordat je de banaan en karamel erop doet. Ik twijfelde daaraan, omdat ik het idee had dat de warme karamel de boter weer zou laten smelten zodat de bodem zacht zou worden. Maar ik dacht, laat ik nou eens een recept gewoon opvolgen en dus toch eruit gehaald. En je raadt het al... door de warme karamel gingen de bodems aan de zijkant kapot... in de vormpjes laten zitten dus en pas verwijderen na het opstijven van de karamel.

Voor de karamel kun je ook een blikje gecondenseerde melk 2 uur koken tot het karamel is. Dat doe ik de volgende keer ook, omdat deze manier van karamel maken nogal bewerkelijk is. 

Ingredi├źnten voor een taart van 20 cm of 5 kleine taartjes:
150 gr digestive biscuitjes
75 gr gesmolten roomboter
2 el cacao
Karamel:
125 ml slagroom
180 gr suiker
75 gr koude roomboter
Verder:
1 banaan
250 ml slagroom
1 zakje klopfix
1 zakje vanillesuiker
Cacao

Bereiding:
Maal de biscuitjes fijn en meng met de gesmolten boter en cacao. Vet je vormpjes in of bedek je springvorm met bakpapier. Bedek je vorm met het kruimelmengsel en druk goed aan. Zet daarna in de koelkast om op te stijven voor een half uur. Verwarm voor de karamel de slagroom op laag vuur in een pannetje met dikke bodem. Het mag niet koken! Doe in een ander pannetje de suiker en verwarm op middelhoog vuur tot de suiker aan de rand begint te smelten. Roer dan voorzichtig tot alle suiker gesmolten en goudbruin is. Doe de boter erbij en roer tot deze ook gesmolten is. Voeg dan de warme room toe en blijf goed roeren (pas op, het gaat borrelen en spatten!). Roer tot het glad is en laat dan iets afkoelen.

Bedek je bodems met plakjes banaan en verdeel daar de karamel over. Zet in de koelkast om op te stijven. Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en klopfix en garneer de taartjes met een toef en wat cacao.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten