maandag 23 november 2015

Gevulde speculaas

Ellouisa bakt Hollands!

Al weken wil ik gevulde speculaas maken en op de een of andere manier kwam het er steeds niet van. Dan was ik de amandelen vergeten,toen weer de bruine basterdsuiker en een keer had ik te weinig boter. Maar vandaag was t dan eindelijk zo ver en wat n heerlijkheid is deze speculaas!! Gevuld met zelfgemaakte amandelspijs wat je echt in n mum van tijd hebt gedaan. En die geur in huis,verrukkelijk gewoon! Dit is meteen mijn Hollandse baksel van november, een echte Hollandse traditie rond sinterklaas. 

Ingredienten voor een vorm van 25x20 cm:
500 gr bloem
175 ge donkerbruine basterdsuiker 
300 gr roomboter
Half zakje bakpoeder
Snuf zout
1 el koek- en speculaaskruiden 
Melk voor een deeg (verschilt per bloem)
Vulling:
200 gr amandelmeel 
200 gr suiker
1 ei
Bovenkant:
1 ei geel en 1 el melk
Hele gepelde amandelen

Bereiding:
Meng het amandelmeel,de suiker en het ei goed tot een mooi amandelspijs. Verpak in een zakje en laat rusten buiten de koelkast.
Meng bloem, basterdsuiker, zout, bakpoeder en koek-en speculaaskruiden. Doe de boter erbij en meng goed met je handen. Knijp en wrijf de boter fijn tussen je vingers. Voeg steeds een eetlepel melk toe tot je een samenhangend deeg hebt dat niet aan je handen plakt.  Verpak in plastic folie en leg voor een half uur in de koelkast.

Verdeel het deeg daarna in twee├źn en rol iedere bol uit tot een plak. Vet je bakvorm in en bedek met bakpapier. Leg een deeg plak in de vorm en verdeel gelijkmatig. Rol de anandelspijs uit tussen twee stukken bakpapier of plastic folie en keg op de deegbodem. Bedek met de andere plak deeg. Verdeel gelijkmatig en druk in de bovenzijde war hele amandelen.  Bestrijk met het ei-melkmengsel en bak de speculaas 45 minuten op 175 graden (hetelucht 160). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten