Basisrecept cake (met boter of met olie)




Ik krijg regelmatig de vraag hoe je een perfecte cake kunt bakken, dus zacht, luchtig en niet droog. Ik dacht, laat ik daar eens een post aan wijden. In dit artikel zal ik beschrijven hoe je een cake het best kunt maken en daarbij onderscheid maken tussen ene cake met boter en een cake met zonnebloemolie. Mijn voorkeur gaat uit nar een cake met zonnebloemolie, omdat dat makkelijker te bereiden is (mixt makkelijk), de cake zachter is en langer zachter blijft. Maar ook met roomboter kun je een heerlijke cake maken.

Perfecte cake met roomboter

Bekijk hier een video van de bereiding van een perfecte cake met roomboter:

Ingrediënten:
200 gr fijne kristalsuiker
250 gr roomboter, op kamertemperatuur
4 eieren
Geraspte schil van een citroen
250 gr bloem
Half zakje bakpoeder (8 gr)
40 gr volle yoghurt

Bereiding:
Verwarm je oven voor op 175 graden (hetelucht 160).
Doe de boter (zorg echt dat deze zacht is, maar niet gesmolten!) en de suiker met de citroenrasp in je beslagkom en mix dit tot een romig mengsel. Het moet niet meer knarsen, dan is de suiker goed opgenomen. Dit duurt wel een paar minuten. 



Doe de eieren dan in een andere beslagkom en doe in een pannetje heet water uit de kraan. Zet je kom met eieren erboven en klop met een garde voor een minuut of 3 tot de eieren licht zijn verwarmd. Zet het niet op het vuur!


Mix de eieren dan in delen door het botermengsel. Voeg pas wat meer ei toe als het eerste gedeelte is opgenomen. Als het goed is, moet het beslag nu niet gaan schiften, omdat je de eieren hebt verwarmd. En dat zorgt straks voor een beter resultaat!

Meng bloem met bakpoeder en zeef erboven, Mix dit er goed door en mix tenslotte de yoghurt erdoor. Je krijgt een dik en romig beslag. 

Vet je cakevorm in met een mengsel van 1 tl zachte roomboter, 1 tl zonnebloemolie en 1 tl bloem (dit mengsel is echt perfect, zo krijg je je cake er straks makkelijk uit). Schep het beslag erin en strijk glad.

Bak in het midden van de oven voor een uur en controleer of je cake gaar is door er een sateprikker of mes in te steken. Als deze er schoon uitkomt, is hij gaar. Zit er nog beslag op, zet hem dan nog 5 minuten terug en controleer daarna opnieuw. Is hij gaar, zet dan op een rooster en laat 10 minuten in de vorm afkoelen. Stort daarna op het rooster en laat verder afkoelen voor je hem aansnijdt.


Perfecte cake met olie


Bekijk hier een video van de perfecte cake met olie:


Ingrediënten voor een basiscake met zonnebloemolie:
Voor deze cake gebruik ik een glas met inhoud van 250 ml
1 glas suiker
1 glas zonnebloemolie
4 eieren
2 glazen bloem
1 glas melk
1/2 zakje bakpoeder
1 zakje vanillesuiker

Bereiding:
Mix de suiker met de eieren tot een crème. Voeg dan de olie toe en mix dit goed. Meng bloem met bakpoeder en zeef boven het beslag. Mix dit goed en mix dan de melk er nog door. Giet in een ingevette vorm en bak 30-50 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160).

Reacties

  1. Selaam...moeten dit geen 5 eieren zijn?ik of is een eitje meer of minder geen punt/verschil?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. heerlijke recept smaak is perfect. Alleen blijft die altijd plakken in de tulband de bovenste stuk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed te horen! Voo rhet plakken, gebruik je het mengsel zoals ik heb beschreven? Van 1 tl zachte boter, 1 tl zonnebloemolie en 1 tl bloem? Dat werkt perfect! En de cake niet meteen eruit storten, eerst 10-15 minuten laten afkoelen in de vorm.

      Verwijderen
  3. Oke dus eerst een beetje insmeren met boter dan zonnebloemolie er boven op en dan een beetje bloem. Ik ga het proberen meid. Je hebt super lekkere recepten ga zo door meid heb echt bewondering voor je!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee je moet er een papje van roeren en daarmee de vorm insmeren.

      Verwijderen
  4. Oke ik ga het vandaag even proberen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. hoi, hoeveel cm is de ronde bakvorm?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat maakt niet zoveel uit, hoe kleiner de vorm, hoe hoger de cake

      Verwijderen
  6. Hi dus de melk pas echt als laatste erbij doen

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goede dag,

    Ik bak ook met olie, maar weet u hoe t komt dat mijn cake van binnen altijd bruin is?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Beste Ellouisa,
    Wat ziet de cake er mooi uit heb hier een vraag over.
    Heb eens een recept voor een Algerijnse citroen cake gekregen ook met olie ipv boter. De eerste keer kwam deze prachtig uit de oven en was super lekker (de melk werd gewoon toegevoegd nog voor het meel). De tweede keer mislukte deze gigantisch ipv zacht en luchtig werd het een bonk ook de derde keer mislukte.
    Hier word gezegd dat je de melk als laatste erin doet maar in het filmpje zie ik dat je alleen de olie erin mixt en niet de melk. Of is dat omdat er nu sinasappelsap gebruikt?
    Ik hoor graag van je.
    Met vriendelijke groet.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoe veel gram gebruik jij hier voor de bloem

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Beste Elloisa,
    Ik heb hetzelfde probleem als bij de hierboven beschreven (het met olie ipv boter). Het recept (Algerijnse citroen cake) door een Markaanse kennis een youtubefilmpje doorgestuurd gekregen. Mijn eerste cake was perfect de andere twee ,(mis)baksels waren iid een bonken je proefte de olie. Kan zijn dat ik de twee andere keten een ander glas heb gebruikt (niet meer weten welk glas ik de eerste keer had gebruikt). Nu ik een houvast heb welk maat glas ik aan kan houden. Hopelijk bak ik dan een perfecte cake. :) mvg M

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik had een vraagje, ik heb vanavond de cake gemaakt maar deze blijft vochtig vanbinnen. Ik moet wel mct olie gebruiken ivm mijn dochtertje, zij mag geen andere olie. Zou de cake minder vochtig zijn vanbinnen als ik minder olie zou gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet niet wat mct olie is, maar het zou kunnen dat dit anders werkt dan zonnebloemolie. Misschien iets minder gebruiken inderdaad of toch iets langer bakken? Elke vorm en oven is anders.

      Verwijderen
  12. Dit nu 2x geprobeerd en 2x volledig mislukt. Zeker

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Welke van de twee? Ik maak ze zeker al 15 aar zo dus er moet iets verkeerd zijn gegaan.

      Verwijderen
    2. Ik had er wel wat appel doorheen gedaan de 2e keer maar dat kan toch niet het probleem zijn lijkt mij.

      Verwijderen
    3. Zeker wel, appel geeft veelvocht af

      Verwijderen
    4. Ai....maar na een uur prachtig gerezen en er bleef geen beslag aan een statéprikker kleven. Leek dus goed te gaan

      Verwijderen
  13. Na 1e keer niet gaar en in elkaar gezakt, baktijd te kort. 2e keer minstens 1 uur bakken maar zelfde resultaat. Dik en klef, weer mislukt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met olie en dan in welle bakvorm en op welke ovenstand?

      Verwijderen
    2. Tulpband en hete lucht op 160 graden

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten