maandag 21 december 2015

Panterbrood

 
Toen ik dit panterbrood voorbij zag komen op een franse blog wist ik dat ik die moest gaan maken. Wat een grapig idee zo'n panterprintje in een zoet brood. Maar ook wel een beetje een risico, zou het allemaal lukken met die print of is al het werk straks voor niks? Gelukkig is het goed gegaan en zit er een mooi patroontje in. Het deeg is eigenlijk een gewoon lichtzoet brooddeeg en de stippen maak je met cacao. Je hebt 3 soorten deeg: een licht deeg zonder cacao, een lichtbruin deeg met een beetje cacao en een donkerbruin deeg met veel cacao. Ik was wel een beetje eigenwijs en heb een heel zakje gist gebruikt, terwijl in het recept 1 tl stond. Nu was hij dus vrij hoog en erg luchtig. Kan wel, maar snijd wat moeilijker aan (vandaar de kruimeltjes). Als hij wat steviger is behoud je meer de vierkante vorm en snijd hij makkelijker denk ik.
 

 Ingredienten voor 1 brood:
375 gr bloem
75 gr suiker
1 tl gedroogde gist
1/2 tl zout
250 ml lauwwarme melk
20 gr roomboter in blokjes
Voor het lichtbruine deeg:
10 gr cacao
1-2 el melk
Voor het donkere deeg:
10 gr cacao
1-2 el melk
 
Bereiding:
Meng bloem met gist en suiker. Wrijf de boter erdoor en voeg het zout toe. Dan de lauwwarme melk er beetje bij beetje bij tot je een samenhangend deeg hebt dat niet aan je handen plakt. Kneed 10-15 minuten tot het zacht en soepel is. Weeg dan 320 gram af en doe in een kom, dit is het lichte deel. Het overige deeg kneed je met 10 gram cacao en wat melk door elkaar tot het goed gemengd is. Verdeel in tweeën en doe een deel in een kom. Dat is het lichtbruine deel. Het overige deeg meng je met nog eens 10 gr cacao en wat melk. Doe dit ook in een kom. Dek alles af en laat een uur rijzen op een warme plek.
 
Verdeel daarna iedere deegbol in 7 kleine bolletjes van gelijke grootte (die van het lichte deeg zijn iets groter, dat klopt).
 
Rol het lichtbruine deeg eerst tot slangetjes van zo'n 15 cm grootte. Rol daarna de donkere bolletjes uit tot een lang rechthoekje. Rol daarin de lichtbruine slangetjes. Rol dan de lichte bolletjes uit tot een rechthoek en rol daarin de chocoladerolletjes. Druk de randen dicht en rol de 7 rollen uit tot lange slangen van zo'n 30 cm. Snijd doormidden en leg ze in een cakeblik met bakpapier.
 
 
Laat een half uur rijzen. Bestrijk dan met melk en bak het brood in een voorverwarmde oven van 200 graden (hetelucht 180) voor ongeveer 30 minuten.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten