Empanadas met kip


Empanadas zijn een echt Spaans en Zuid-Amerikaans hapje en ze bestaan in allerlei soorten. Met vis, kip of vleesvulling en je kunt ze frituren of in de oven bakken. Ik heb ze in de oven gebakken, maar wil ze ook nog eens gefrituurd proberen. De vulling heb ik gemaakt van kip, paprika en doperwtjes, maar daar kun je natuurlijk naar hartelust mee variëren. Het deeg is gemaakt van bloem, veel boter, ei en ijskoud water. Dit zorgt voor een heerlijk deeg wat iets weg heeft van bladerdeeg, echt heel lekker!

Heb jij mijn nieuwe boek 100 heerlijke hapjes al in huis? Hierin vind je 100 hartige en zoete hapjes, ideaal voor de ramadan! Klik hier om hem te bestellen!

De naam empanada komt van het Spaanse woord "empanar" wat inwikkelen betekent. De vorm als halve maan is ontstaan daar het gegeten werd door arbeiders en mijn werkers welke altijd vuile handen hadden. De halve maan hield men beet aan beide uiteinde en zo kon men het middelste waar de vulling zit er tussen uit eten en de kleine stukjes welke ze met vuile vingers vast hadden gehouden weggooien. Nu eten we natuurlijk met schone handen dus kun je gerust alles opeten :D

Bekijk hier de video van de bereiding:


Ingrediënten voor 20-25 stuks:
300 gr bloem
1 ei
2 el melk
1,5 tl zout
80 ml ijskoud water
120 gr roomboter in blokjes (koud!)
1 eigeel
Vulling:
1 kipfilet in blokjes
1 rode puntpaprika
Handje diepvriesdoperwtjes
Zout en peper naar smaak
1 knoflookteentje
Versgehakte peterselie
Paprikapoeder
Bereiding:
Klop het ei met de melk los. Meng de bloem met het zout en doe de boter erbij. Wrijf dit met je handen tot een kruimelig mengsel (dit duurt een paar minuten). Voeg dan het eimengsel en het water toe en meng tot een deegbal. Niet kneden, gewoon samenvoegen en dan stoppen! Doe in een plastic zakje en laat een uur in de koelkast rusten.
Bak ondertussen de kipstukjes in wat olijfolie en voeg de paprika, doperwtjes en knoflook toe. Doe er wat paprikapoeder, zout en peper bij en tenslotte de peterselie. Laat op zacht vuur gaar worden. Laat dan afkoelen.

Rol het deeg na het rusten uit tot ongeveer 3mm dikte (niet te dik!). Steek er rondjes uit met een glas of klein kommetje. Schep wat vulling op elk rondje en vouw dicht. Druk de randen goed aan. Je kunt ze nu zo laten, met een vork de randjes aandrukken of de randjes omvouwen tot een soort koord (zie video).


 Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Klop het eigeel los met een tl water en bestrijk de empanadas daarmee. Bak ze in een voorverwarmde oven van 200 graden (hetelucht 180) voor ongeveer 20 minuten.

Reacties

  1. Hallo,

    Is het ook mogelijk om ze in olie te bakken? Groet,
    Nadia

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je wel voor de snelle reactie. Ik heb nog een vraag als het kan.. ik heb vandaag de empanadas gemaakt, na ongeveer 25 minuten heb ik ze uit de oven gehaald alleen waren ze keihard...nou woon ik tijdelijk in Amerika en gebruik ik een Amerikaanse oven ik had de oven op 390f wat ongeveer 200 cc is ... heb jij een idee of dit de reden is dat ze zo hard werden

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je wel voor de snelle reactie. Ik heb nog een vraag als het kan.. ik heb vandaag de empanadas gemaakt, na ongeveer 25 minuten heb ik ze uit de oven gehaald alleen waren ze keihard...nou woon ik tijdelijk in Amerika en gebruik ik een Amerikaanse oven ik had de oven op 390f wat ongeveer 200 cc is ... heb jij een idee of dit de reden is dat ze zo hard werden

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi,

    Kan je ze ook een dag voor dat je het wil serveren afbakken?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten