Fartons - Zoete broodjes uit Valencia


Deze langwerpige zoete broodjes kwam ik tegen tijdens mijn zoektocht naar Spaanse recepten. De fartons komen uit Valencia en worden daar geserveerd bij een glas horchata, een soort milkshake van amandelen. Ik heb ze gewoon zo gemaakt zonder de horchata en ook dan zijn ze heerlijk. Ze zijn lekker zacht en luchtig en de bovenzijde dompel je kort in zelfgemaakte siroop waarna je ze met poedersuiker bestrooit. Zo ontstaat een grappig patroon wat bijna op een giraffenprintje lijkt. Dit recept is voor 16 broodjes van ongeveer 20 cm lang.Bekijk hier de video van de bereiding:


Ingrediënten:
300 gr bloem
1 zakje instantgist
1 ei
50 ml zonnebloemolie 
50 gr suiker 
Snufje zout 
Ongeveer 50 ml lauwwarm water
Melk voor het bestrijken
Siroop: 
75 ml water
100 gr suiker
Poedersuiker 

Bereiding:
Meng bloem met gist en suiker. Voeg het ei en de olie toe. Meng goed en doe dan het water en het zout erbij. Kneed 10 minuten tot een zacht en soepel deeg. Laat afgedekt op een warme plaats een half uur rijzen (Let op,het neemt niet veel in volume toe!).

Verdeel het deeg dan in 16 bolletjes van gelijke grootte. Laat ze 10 minuten rusten. Rol dan ieder bolletje uit tot een ovaal van ca. 20 cm lang en rol vanaf de lange kant op tot een rolletje. Leg met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier.
Laat de broodjes nog een uur rijzen op een warme plaats. Ze moeten nu zichtbaar gerezen zijn.
Verwarm dan de oven voor op 220 graden (hetelucht 200). Bestrijk de broodjes net melk en bak ze ongeveer 10-12 minuten mooi lichtbruin en gaar.
Maak ondertussen de siroop door het water met de suiker aan de kook te brengen  (blijf wel roeren). Laat dit zo'n 5 min pruttelen tot het dikker wordt. Haal dan van het vuur en doe in een diep bord. 

Laat de broodjes na het bakken 10 min afkoelen op een rooster en dompel dan de bovenzijde in de siroop en bestrooi meteen met poedersuiker. 

Reacties

 1. Ik heb de broodjes gemaakt maar wacht nu 2 uur maar ze rijzen maar niet. Ik heb wel alles opgevolgd. Ik wacht nog een kwartier en dan doe ik ze gewoon zo in de oven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Update ik had ze wat groter verwacht maar ze horen zo. Ze zijn goed gelukt. Dankjewel voor al je recepten Elouissa.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi! Sorry zie het nu pas, gelukkig zijn ze nog gord gelukt!

   Verwijderen
  2. Hoi! Sorry zie het nu pas, gelukkig zijn ze nog gord gelukt!

   Verwijderen
 3. Ik mis jouw sinaasappel broodjes haha, die waren zoo lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. die met witte choco bedoel je??

   Verwijderen
  2. Met suikerstroop ala het goed is. Dus de poedersuiker moest je mengen met sap van de sinaasappel. Waren echt lekkere broodjes.met smaak van sinaasappel xx

   Verwijderen
  3. Uhm... Het zegt me niks 😅 misschien waren se van iemand anders?

   Verwijderen
  4. Uhm... Het zegt me niks 😅 misschien waren se van iemand anders?

   Verwijderen
 4. Hallo,

  Ik heb ze vandaag ook geprobeerd...tot 2x toe zelfs, maar rijzen deden ze helaas niet.
  Is het niet beter de gist op te lossen dan in het lauw water, in plaats van er zo bij in te doen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gebruik je instantgist of verse?,verse moet he eerst oplossen, instant niet. Belangrijk voor rijzen is: gist die nog goed is (oude gist rijst niet), niet in aanraking komen net zout, geen hete vloeistof gebruiken maar handwarm, goed kneden (zeker 10 minuten) dat activeert de gluten die het doen rijzen. En als laatste op een warme plek laten rijzen.

   Verwijderen
  2. Gebruik je instantgist of verse?,verse moet he eerst oplossen, instant niet. Belangrijk voor rijzen is: gist die nog goed is (oude gist rijst niet), niet in aanraking komen net zout, geen hete vloeistof gebruiken maar handwarm, goed kneden (zeker 10 minuten) dat activeert de gluten die het doen rijzen. En als laatste op een warme plek laten rijzen.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten