Polvorones - Spaanse amandelkoekjes


De komende tijd deel ik wat lekkere Spaanse recepten met jullie. Dit doe ik, omdat ik dit jaar Foodies Friend ben, vriend van het magazine Foodies. Samen met een aantal andere foodbloggers staan we dit jaar in de schijnwerpers van het blad. Elke maand staan er 2 recepten in met hetzelfde hoofdingrediënt. Ik kreeg als ingrediënt amandelen toegewezen en sta in het Spaanse nummer met de Spaanse nougat Turron. 

Maar deze simpele amandelkoekjes maak je ook met amandelen en stonden al op mijn blog. Alleen kan ik me herinneren dat ze de vorige keer dat ik ze maakte niet helemaal werden zoals ik had gedacht. Ik ging daarom op zoek naar hoe het beter kon. Ik kwam erachter dat je de bloem moet roosteren en dat je de koekjes niet te dun moet maken. Bak ze ook niet te lang, 10 minuten is echt genoeg. 

In Spanje maken ze deze koekjes trouwens vaak met reuzel, dus pas op als je ze daar eet en je wil dat niet, omdat je vegetariër bent of halal eet. Ik maak ze gewoon met roomboter en dat is heel lekker! Het resultaat is een heerlijk koekje waarvan de structuur moeilijk te omschrijven is.... het deeg is heel kruimelig en moet je met de hand plat drukken voor je er rondjes uit snijdt en dat geeft de koekjes iets aparts. Het is kruimelig en een beetje als de Marokkaanse  pindakoekjes in papiertjes, maar toch ook weer anders.

Ingrediënten voor ca. 20 stuks:
200 gr bloem
100 gr amandelen, gepeld
140 gr roomboter
100 gr poedersuiker
1/2 tl kaneel

Bereiding:
Bak de gepelde amandelen goudbruin in een beetje olie in een koekenpan. Maal ze daarna fijn. Meng met bloem en kaneel. Mix de boter met de suiker tot een crème en voeg het bloemmengsel toe. Meng goed door elkaar en vorm een deegbal die makkelijk uit elkaar valt (dat hoort zo). Als het te erg is, kun je er een eetlepel water bij doen. 

Leg je deeg op je aanrecht en druk met je handen plat tot ongeveer een halve tot 1-1.5 cm dikte (afhankelijk van hoe dik je ze wilt). Steek er rondjes uit en druk de randen iets naar binnen tot een beetje ovale vorm. Breng die voorzichtig (bijv met een spatel) over op je bakplaat met bakpapier. Bak ze dan in een voorverwarmde oven van 180 graden (hetelucht 160) voor 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen op je bakplaat (anders vallen ze uit elkaar). Haal ze door poedersuiker en verpak in een servetje of laat gewoon zo.

Reacties

  1. Hoi Ellouissa
    Waar haal je die papiertjes om koekjes in te doen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi, die heb ik uit Marokko. Misschien dat ze in sommige Marokkaanse winkels in nl ook te krijgen zijn.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten