Brabantse worstenbroodjes - Ellouisa bakt Hollands


Ellouisa bakt Hollands!

Brabantse worstenbroodjes wilde ik al heel lang eens maken. Ik kan ze buiten de deur nooit eten, omdat er varkensvlees in zit, dus dan maar zelf maken! Ik gebruik rundergehakt, maar je kunt natuurlijk ook gemengd gehakt gebruiken. Aan de vorm en kleur moet ik nog een beetje werken, maar de smaak was heerlijk, voor herhaling vatbaar! Het recept heb ik van Carola bakt zoethoudertjes, een van de blogs die ik graag volg. 


Heb jij mijn nieuwe boek 100 heerlijke hapjes al in huis? Hierin vind je 100 hartige en zoete hapjes, ideaal voor de ramadan! Klik hier om hem te bestellen!


Ingredienten voor 30 stuks:
500 gr bloem
200 ml lauwwarme melk
12 gr instantgist (1.5 zakje)
2 tl zout
1 el witte basterdsuiker
125 gr roomboter in blokjes
2 eigelen om te bestrijken
Vulling:
750 gr gehakt
2 eieren
80 gr paneermeel
1 el mosterd
2 tl zout
1 tl zwarte peper
1 tl nootmuskaat

Bereiding:
Meng bloem met suiker en gist. Voeg de boter toe en wrijf met je handen erdoor. Doe dan het zout erbij en voeg beetje bij beetje de melk toe tot je een samenhangend deeg hebt. Kneed dit deeg 10-15 minuten met de hand of in de machine tot het zacht en soepel is. Maak er bolletjes van ongeveer 30 gram en maak ze mooi rond. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en dek af met een theedoek of plastic folie. Laat ze een half uur rijzen.

Meng ondertussen het gehakt met de kruiden, eieren en paneermeel en kneed goed door. Rol na het rijzen de bolletjes deeg uit tot een ovaal. Maak worstjes van het gehakt en leg die op het deeg. Vouw de uiteinden naar binnen en dan de zijkanten naar elkaar toe. 

Knijp de randen goed samen en leg met de naad naar beneden weer op de bakplaat met bakpapier. Laat nog een uur afgedekt rijzen.

Bestrijk daarna met losgeklopt eigeel (met een tl melk) en bak ze in een voorverwarmde oven van 220 graden (hetelucht 200) voor ongeveer 20 minuten.

Reacties

  1. Hoe krijg je een mooie bruine kleur alleen met eigeel toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja met klein beetje melk om beter te kunnen bestrijken. Maar heb als tip koffieroom gehad (met iegeel), dus ga dat ook eens proberen

      Verwijderen
  2. Kan je ze na het bakken. In de diepvries bewaren? Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey ellouisa

    Ik heb geen paneermeel en mosterd.
    Heb je ideeën voor vervangers? Ik woon namelijk in het buitenland

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten