vrijdag 5 februari 2016

Marokkaanse tajine met vlees en groenten

 

Ik had al tijden geen echte tajine meer gemaakt, dat wil zeggen, in een tajine. Wel in een pan, maar dat is toch net even anders. Van Kitchen&More ontving ik afgelopen week deze mooie tajine en ben er zo blij mee! Hij ziet er niet alleen mooi uit, hij is ook handig in gebruik (anti-aanbak) en heeft de perfecte grootte. Bovendien is deze wat steviger dan die ik eerst had, dat was een standaard uit Marokko en die was gebarsten. Gisteren meteen maar eens uitgeprobeerd met een klassieke tajine met vlees en groenten en dat was een succes.
 
Wil jij nou ook zo'n mooie tajine kopen, bestel hem dan bij Kitchen&More.
 



Ingredienten voor 4 personen:
1 kilo lams-, kalfs- of rundvlees met bot
1 grote ui
1 tomaat
1 knoflook
Paar takjes verse peterselie en koriander
Olijfolie
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 tl kurkuma
1 tl gember
1 tl paprikapoeder
1/2 tl komijn
1 courgette
2 wortels
5 aardappels
Olijven
 
Bereiding:
Laat het vlees door je slager in grove stukken snijden, doe geen kleine blokjes of vlees zonder bot, dat maakt het gerecht heel anders en minder mals. Laat er ook wat stukken vet aan zitten, die zorgen voor smaak! Rasp de ui en tomaat en snijd de peterselie en koriander fijn. Verhit wat olijfolie in je tajine en bak de stukken vlees aan beide zijden mooi bruin. Voeg dan de ui, knoflook en de helft van de kruiden toe en meng even goed. Doe de deksel op de tajine en laat op laag vuur een minuut of 10 stoven. 

Was, schil en snijd dan de groenten en leg die op het vlees. Bestrooi met de rest van de kruiden, giet ongeveer 100 ml kokend water rondom aan de zijkant in de tajine en zet de deksel weer op de tajine. Zet je tajine op een sudderplaatke en laat dit in ongeveer 2-3 uur gaar worden. Voeg dan de olijven toe en serveer met Marokkaans brood.

Dit artikel is een samenwerking met www.kitchenandmore.nl, meer informatie hierover vind je in mijn disclaimer.

16 opmerkingen:

  1. Wat bedoel je met net niet onder staan? Dat je zeg maar de bovenkant wel kan zien?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi
    Bedankt voor de goede en lekkere recepten!!

    Je tajin is idd erg mooi besaha!
    Ik vraag me alleen wel af of je hem ook op inductie kunt gebruiken en of dat de smaak hetzelfde blijft.
    Ik hoor het graag van je.

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi, ik heb even op ee site gekeken waar ik hem vandaan had, maar hij is niet geschikt voor inductie helaas. En bedoel je of de smaak hetzelfde is als met de traditionele tajines?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heey, k had een vraagje

    Is die Tajine wel mogelijk voor een gasplaat dus geen fornuis

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heb schaap gedaan maar is taaier dan kalfsvlees en lamsvlees klopt dat??

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja alles hangt van de kwaliteit van het vlees af en veel schapenvlees is minder mals. Hoe lang heb je het laten stoven?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. 1,5 uur ik denk dat het een oude schaap was daarom wat taaier meestal

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ik heb mijn tajine lang niet gerbuikt en heb die dus in water staan. maar wat ik hier lees is dat je er je vlees ook in kunt bakken ? dat deed ik altijd in een aparte pan en deed het dan over in een voorverwarmde tajine. dat lijkt dus niet nodig te zijn ? kan de tajine een hoog vuur wel aan dan ?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoe groot is deze tajine in doorsnee?

    BeantwoordenVerwijderen