Harcha - Marokkaanse griesmeelkoek



De Marokkaanse griesmeelkoek harcha (in sommige streken ook wel mbesses genoemd) is een van de recepten waar veel naar is gevraagd. Ellouisa's request van maart is dus harcha! Harcha is een van onze favoriete Marokkaanse deegwaren, naast lemsemmen en sfenj (Marokkaanse donuts). Wij houden van krokante harcha en gebruiken geen melk, vanillesuiker, bakpoeder of boter in de harcha. Alleen grove griesmeel, olie, zout en water. Voor deze harcha gebruik ik een speciale pan uit Marokko. Je kunt hem ook op de Beverwijkse bazar krijgen bijvoorbeeld of in sommige Marokkaanse winkels. Als je hem niet hebt, kun je een goede koekenpan gebruiken met dikke bodem.

Toen mijn schoonmoeder in Nederland was,heb ik goed mee kunnen kijken en een video gemaakt. Heb het vandaag uitgeprobeerd en her was super gelukt! Had nu wel kleintjes gemaakt,ook een idee dus.


Bekijk hier de video van de harcha:

Ingredienten:
650 gr grove griesmeel (smida moyenne), te koop bij Marokkaanse en Turkse winkels en wat extra voor het rollen
1 el zout
1 klein glas olie (ca. 100 ml)
Ongeveer 400-500 ml koud water

Bereiding:
Meng de griesmeel met de olie en zout en wrijf met je handen door elkaar. Voeg dan beetje bij beetje het water toe tot je een samenhangende deegbal krijgt die een beetje nat en plakkerig is (zie video). Het kan zijn dat je niet al het water nodig hebt. Rol hem door wat griesmeel en druk een beetje plat. Verplaats dan naar een speciale plaat of rieten mat (heb ik uit Marokko), maar je kunt ook een dienblad of ronde houten snijplank gebruiken bijv. Druk de koek daar verder plat tot een grote ronde koek van 1 cm dikte. Draai hem tussentijds 1 keer om.

Verhit je pan op hoog vuur tot hij heet is. Schuif de harcha erin en zet het vuur dan lager, zo tussen laag en middelhoog in. Bak de harcha zo'n 10 minuten aan die kant en draai hem af en toe rond in de pan om hem gelijkmatig te bakken. Draai hem na 10 minuten om met behulp van een groot bord, plank of dienblad. Leg dat op de pan en draai met pannenlappen om. Schuif dan weer terug in de pan. Bak aan die kant ook zo'n 10 minuten en draai en schuif af en toe in de pan. Draai daarna nog 1 keer om en bak nog even tot hij helemaal mooi krokant is. Snijd in stukken en serveer met roomboter en honing.

Maak je kleintjes, druk je deeg dan ook uit tot 1 cm dik en steek er rondjes uit met een kom of glas. Bak ze rondom goudbruin in ongeveer 10-15 min.



Reacties

  1. 1 eetlepel was echt te zout voor het geheel. Bij het gebruiken dacht k al miss teveel. Ik heb uit het deeg 6 kleintjes gehaald en 1 iets grotere variant. Beetje jammer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kunt u mij vertellen waar ik zo.n pan kan kopen,,,wat is de naam van de pan.
    Mvg Stella

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hier bijvoorbeeld: https://marocstore.nl/shop/gietijzeren-pan-anagdam.html

      Het heet een anagdam of marokkaanse makla

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten