dinsdag 12 april 2016

Gekarameliseerde appelcake


Ik heb hier een boekenkast met meer dan 120 kook- en bak boeken,maar ik gebruik ze op het moment zo weinig! Daarom laat ik nu mijn zoontje af en toe een recept uitkiezen uit een boek of tijdschrift. Een plaatje of gewoon op een willekeurige bladzijde openslaan. En de eerste keer werd dat deze gekarameliseerde appelcake uit het boek " De smaak van mijn herinnering" van Tessa Kiros. Het is in feite een gewone appelcake,maar bovenop giet je een heerlijke zelfgemaakte karamel. De combinatie is heerlijk,dat had ik eerder al eens geproefd in mijn Appel-carameltaart.Ingredi├źnten:
100 gr roomboter op kamertemperatuur 
150 gr witte basterdsuiker
1 tl vanille extract of 1 zakje vanillesuiker 
3 eieren
200 gr bloem
2 tl bakpoeder
60 ml melk
3 appels
Karamel:
20 gr roomboter
115 gr witte basterdsuiker
125 ml slagroom

Bereiding:
Mix de boter met de suiker en vanillesuiker of vanille extract tot een creme. Mix een voor een de eieren erdoor. Dan bloem en bakpoeder erbij en tenslotte de melk. Schil de appels en snijd in stukjes of schijfjes en meng door het beslag. Vet een vorm van 20 cm in en schep daar het beslag in. Strijk glad en bak zo'n 40 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160).

Maak de karamel door de boter met de suiker te smelten in een steelpan met dikke bodem. Als de suiker helemaal is gesmolten voeg je de room toe,eerst druppelsgewijs. Daarna in een dun straaltje. Roer goed en pas op voor spetters. 

Giet de karamel over de cake en laat hem afkoelen in de vorm. 

3 opmerkingen: