Gevulde koeken


Jullie weten inmiddels wel dat ik elke maand mee doe met de foodblogswap, waarbij je een foodblog van iemand krijgt toegewezen. Je kiest daar een recept uit en maakt dat, liefst met je eigen draai eraan. Deze maand maakte Paul van de blog Geur van Maillard mijn kefta in charmilla. Echt zo leuk om steeds terug te zien wat anderen van je recepten vinden en hoe ze er hun eigen draai aan geven. 

Ikzelf mocht deze maand kiezen van de blog Mammatje van alles, een fulltime moeder van vier kinderen. Het is een diverse blog, waar naast tips voor consuminderen en kidstips lekker veel (gezonde) baksels op staan, jeeee! Ik heb alle recepten doorgenomen (zoals ik altijd doe als de indeling bekend is) en koos er twee uit: de appel-kaneelslof en de gevulde koeken. De slof wil ik nog steeds een keer maken, hij staat nu tussen mijn favorieten. Maar wil daar graag eerst een slofvorm voor hebben. Dus werden het de gevulde koeken (die ik sowieso al heel lang wilde maken). Dat is dan meteen ook weer een leuk Hollands baksel om van mijn lijstje weg te strepen. Je maakt met dit recept zowel het deeg als de amandelspijs zelf, en ze zijn zo lekker geworden! Echt een aanrader! En laat je niet afschrikken door het zelf maken van amandelspijs, dat is echt zo gebeurd! Amandelen fijnmalen met suiker en ei en klaar is kees. 

Ellouisa bakt Hollands!


Oh en naast dat ik deze blog kreeg toegewezen waar gezondheid een belangrijke rol speelt, zag ik afgelopen week ook 2 programma's over de gevaren van suiker. Op den duur maakt het gewoon je lichaam kapot! En als je aleg hebt, zorgen juist suikers voor de extra kilo's, je lichaam zet het om in vet. Het schijnt niet uit te maken welke soort je gebruikt, ook siropen, ongeraffineerde suiker, honing etc. heeft dezelfde schadelijke werking als suiker. Nou heb ik al mijn hele leven maatje 36 waar ik niets voor hoef te doen, ik wil wel gezond blijven. Ik probeer daarom zoveel mogelijk de toegevoegde suikers (en zouten, smaakstoffen, kleurstoffen etc.) te vermijden door vrijwel alles zelf te maken en geen pakjes en zakjes te gebruiken. Ook drink ik mijn koffie en thee zonder suiker en drink ik zelden frisdrank of vruchtensap. Maar ik bak natuurlijk wel met suiker (al is dat maar 2 keer in de week en zijn de baksels een vervanging van koeken uit de winkel, die ik zelden in huis haal). Mijn voornemen is nu om bij het bakken minder suiker te gebruiken, in veel recepten kan dat ook makkelijk. In dit recept heb ik ook wat minder gedaan en was nog zoet genoeg, denk zelfs dat er nog wel wat minder in kan.

Ingredi├źnten voor 10 stuks:
200 gr bloem
50 gr suiker
125 gr roomboter
1 ei
Amandelspijs:
125 gr gepelde amandlen of amandelmeel/poeder
75 gr suiker
1 eidooier
Extra:
10 gepelde halve amandelen

Bereiding:
Meng bloem met suiker en boter. Klop het ei los en bewaar 1 el. Doe de rest bij het bloemmengsel en kneed met je handen tot een samenhangend deeg. Doe in een plastic zakje en leg een half uur in de koelkast. Maal de amandelen fijn met de suiker en de eidooier tot een mengsel dat op amandelspijs lijkt. Verpak ook in een plastic zakje en leg een half uur in de koelkast.

Rol na het rusten het deeg uit tot een halve cm dikte en steek er met een glas in totaal 20 rondjes uit. 

Maak 10 bolletjes van het amandelspijs en leg op 10 van de rondjes. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. 

Leg de overige 10 rondjes over de amandelbolletjes en druk iets aan. Druk dan met een vork de randjes dicht op elkaar. Druk een halve amandel in de bovenkant en bestrijk met het achtergehouden losgeklopte ei.

Bak de koeken 15 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden (hetelucht 200 graden). Laat ze afkoelen op een rooster voor je ze eet.

Reacties

 1. Wat een goed voornemen om minder suiker te gaan gebruiken! Ik ben ook al mijn hele leven slank, maar toch is bij mij onlangs beginnende diabetes (insuline resistentie) geconstateerd. Ik vind je blog geweldig, maar er komen idd veel baksels met behoorlijk veel suiker voorbij. Nu kan ik ook je zoete recepten eens gaan uitproberen! Mijn ervaring is ook dat het vaak met veel minder suiker toekan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. bedankt El Louissa om alles te delen met ons!
  bericht voor Anoniem: ja, als het kan met minder suiker, dan graag.
  wij willen allemaal gezond en slank blijven. Maar helaas vrees ik dat we dan geen gebakjes mogen eten, althans toch weinig om niet te zeggen zelden :(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja dames, je wil ook genieten in het leven toch! Ik hoop door in ieder geval toegevoegde suikers in een hoop dingen te vermijden en mijn zoetigheid zelf te bakken ipv uit de winkel toch enigszins gezond te blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi, Ik ben deze nu aan het maken alleen het deeg plakt en valt uit elkaar? Wat doe ik verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten