Patatesli kek - Turkse hartige aardappelcake


Deze hartige cake is echt een aanrader. In Turkije eten ze het (naar ik heb gelezen) bij het ontbijt of de lunch, maar hij is ook erg lekker bij een soepje. Ik heb er nog Turkse witte kaas in gedaan, maar die kun je weglaten als je wilt. En je kunt er ook tonijn in doen zie ik op verschillende websites, dus dat is nog een variatietip voor jullie. Het was nog wel even een gedoe toen ik het ging maken, niet omdat het een moeilijk recept is (helemaal niet zelfs), maar omdat ik alles had gemengd en er toen achter kwam dat mijn bakpoeder op was aargh! Ik had mijn fiets al klaar staan, mijn zoontje achterop en toen kwam ik een buurvrouw tegen. Gelukkig had zij nog een zakje liggen, dus kon ik hem toch nog in de oven schuiven zonder eerst naar de winkel te moeten.

Oh en ik had de aardappelblokjes heel klein gesneden en ze waren wel gaar, maar echt net gaar. Dus volgende keer ga ik ze heel kort blancheren voor ik ze erin doe, lijkt me net wat lekkerder. 


Ingredi├źnten:
2 eieren
125 ml volle yoghurt
125 gr roomboter op kamertemperatuur
1 tl zout
1/2 tl zwarte peper
1 tl paprikapoeder
2 el fijngehakte peterselie
1 tl gedroogde dille
1 zakje bakpoeder
250 gr bloem
350 gr aardappels (geschild gewogen), in kleine blokjes 
1/3 van een rondje Turkse witte kaas
2 el sesamzaad
2 el nigellazaad

Bereiding:
Verwarm je oven voor op 180 graden elektrisch of 170 hetelucht.
Blancheer eerst de aardappelblokjes door ze in een pan met water aan de kook te brengen en 1 minuut te laten koken. Giet dan af en spoel af met koud water. Droog goed af.
Klop de eieren los en voeg dan de yoghurt, boter, zout en kruiden toe. Mix dit goed. Doe de bloem en bakpoeder erbij en mix erdoor. Mix ook sesamzaad en nigellazaad door het beslag. Schep de aardappelblokjes erdoor en breek de Turkse kaas in grove stukken. Schep erdoor.

Vet een ronde bakvorm van 28 cm in (of neem een langwerpige cakevorm). Ik gebruik daarvoor een mengsel van 1 tl zachte boter, 1 tl zonnebloemolie en 1 tl bloem. Schep het beslag dan in de vorm en strijk glad.

Bak de cake 40-50 minuten goudbruin en gaar. Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en daarna op een rooster (voorzichtig dat hij niet breekt). Serveer lauwwarm. Ook koud trouwens lekker!

Reacties

Populaire recepten