Chocolade-karameltaart



Na het succes van de karamel-botercrème vorige week wilde ik ook eens een taart met botercrème maken en het liefst een dripcake (waarbij de chocolade over de rand druipt). Ik had nog karamelsaus over en dus maakte ik en chocoladetaart met karamel-botercrème. Superlekker! De cake maak je zonder boter of olie, maar met Griekse yoghurt. Hij is zo zacht en smeuïg, echt totaal niet droog zoals je wel eens hebt met een chocoladebiscuit. En de combinatie met de botercrème en de chocolade bovenop is echt top, een heerlijke taart als je het mij vraagt. Het drippen was trouwens niet zo goed gelukt als ik wilde, de ganache was een beetje te hard gegaan op het vuur zodat hij schiftte en dan krijg je geen mooie druppels. Maargoed, de smaak is verder top, dus ik ben blij voor een eerste keer!

Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:


Ingrediënten voor een vorm van 20 cm:
2 eieren
200 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
120 ml Griekse yoghurt
250 gr bloem
90 gr cacao
1 zakje bakpoeder
Snufje zout
120 ml warm water
250 ml melk
Botercrème:
350 gr roomboter op kamertemperatuur
250 gr poedersuiker
6-8 el zelfgemaakte karamelsaus of bebogeen
Ganache:
90 ml slagroom
90 gr pure chocolade
15 gr melkchocolade
Garnering:
Maltesers (heel en in stukjes)
Milky Way Crispy rolls
Stukjes Mars

Bereiding:
Meng melk met water. Mix in een kom de eieren met de suiker en vanillesuiker en de Griekse yoghurt kort. Voeg dan de bloem, bakpoeder en cacao toe en mix. Voeg tijdens het mixen het melk-watermengsel toe en mix tot een glad en dun beslag. 

Bedek de bodem van een springvorm van 20 cm met bakpapier en vet de rand in. Giet de helft van het beslag erin en bak 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden (hetelucht 170). Of als je twee bakvormen hebt, dan kun je die er tegelijk in zetten. Heb je er 1 (net als ik) dan laat je die na het bakken afkoelen op een rooster. Was je vorm af en bedek weer met bakpapier en vet in. Doe daar de andere helft van het beslag in en bak ook 30 minuten in de oven. Laat beide cakes goed afkoelen op het rooster.

Snijd beide cakes daarna in twee delen, dat kan met een groot mes of met een taartsnijder. Die kun je bijv. bij Blokker of Xenos kopen. Maak je botercrème door de boter even los te mixen en dan beetje bij beetje de poedersuiker erdoor te mixen. Als alle poedersuiker erin zit, mix je 5-10 minuten tot je geen suiker meer proeft en de crème mooi romig is, wit van kleur en in volume toegenomen. Doe dit echt goed, anders is je crème niet te eten. Mix er tenslotte 6-8 eetlepels zelfgemaakte karamelsaus of bebogeen (karamelpasta voor op brood) door.

Neem je springvorm en leg er een cakebodem in. Bestrijk met een dunne laag botercrème. Leg er nog een helft op en druk even goed aan. Bestrijk met een dunne laag botercrème. Doe er weer een cakelaag op en druk wederom goed aan. Bestrijk met een dunne laag botercrème en doe de laatste laag erop. Druk goed aan en zet de taart nu een uur in de koelkast.

Na het opstijven snijd je de taart los van de rand met een scherp mes en verwijder de rand. Verdeel de overgebleven botercrème in tweeën en strijk het ene deel over de bovenkant en zijkant van de taart. Probeer de crème zo vlak mogelijk te verdelen, met behulp van een metalen spatel of een groot mes. Laat een half uur in de koelkast opstijven.

Maak ondertussen je ganache door de slagroom kort te verwarmen en de chocolade daarin te laten smelten. Roer tot een gladde donkerbruine saus. Laat 10 minuten afkoelen.

Van de botercrème die je over hebt doe je een paar lepels in een spuitzak met gekarteld mondje (ik gebruik 1m van Wilton, die kun je hier kopen bij Bol.com, deze maakt de mooiste rozetjes!!). Bedek je taart met de laatste laag botercrème en probeer deze laag zo glad mogelijk te krijgen. Dit gaat makkelijk op een draaischijf, zoals deze van De leukste taartenshop. Verdeel de ganache over de bovenkant, zodat het naar beneden drupt langs je taart. Laat dit 10 minuten in de koelkast wat harder worden (niet helemaal laten opstijven). Garneer dan met wat toefjes botercrème, Maltesers (heel en in stukjes), Milky Way crispy rolls en stukjes Mars.



Reacties

  1. Mooie taart tbarkellah en goede uitleg alleen mijn taart heb ik zelfde temperatuur gebakken en alles was gaar en het middenstuk was vloeibaar :( bovenkant was aangebrand... echt jammer, ziet er lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat jammer! Elke oven is anders, dys misschien bij jou wat lager zetten. Had je het beslag wel in tweeën verdeeld?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat jammer! Elke oven is anders, dys misschien bij jou wat lager zetten. Had je het beslag wel in tweeën verdeeld?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja had het wel in tweeën verdeeld.. ga binnenkort weer een poging wagen! Choukrane! Tbarkellah 3lik voor je leuke recepten en goede uitleg!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ziet er geweldig uit. Kleinzoon vroeg aan mij een caramel-chocolade taart voor aanstaande zondag dus ik ga het er maar op wagen.:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dag, graag zou ik ook zo'n mooie taart maken maar ik heb nog best veel vragen over het recept. Ik hoop dat je ze wilt beantwoorden, hier komen ze: Eieren, yoghurt en melk ook op kamertemperatuur?
    Gebruik je een standmixer en zo ja, welk merk?
    Gebruikt je k-klopper of garde?
    Op welke stand mix je de bloem, bakpoeder en cacao (en volgens mij zout maar staat er niet bij),
    Toevoegen van melk/watermengsel doe jij dat geleidelijk of in 1x? En op welke stand mix je dat?
    Hoe lang duurt het voordat jij een glad beslag hebt?
    Ik had klontjes, weet jij heel toevallig of dat kan komen omdat mijn water mogelijk al weer wat afgekoeld was?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi sorry ik zie je vragen nu pas!
      - Eieren, yoghurt en melk kunnen gewoon uit de koelkast.
      - Ik gebruik een Kenwood KMX750
      - Ik gebruik de k-klopper voor beiden: het beslag en de botercreme
      - Die mix ik op stand 1
      - Ik voeg het in 1 x toe en dan mixen op stand 2 of 3
      - Dat gaat heel snel, een minuut of 1 / 2
      - Klontjes heb ik soms ook, iets langer mixen en de bloem zeven

      Mocht je hem gaan maken, veel succes!
      groetjes ellouisa

      Verwijderen
  7. Welke bloemsoort heb je genomen, patentbloem?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoelang duurt het als die klaar is

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten