Chocoladecupcakes met karamel-botercreme


Weer iets wat ik van mijn lijstje kan afstrepen! Of eigenlijk twee dingen! Ik maakte namelijk eindelijk botercrème zelf en ook nog karamelsaus. Botercrème maakte ik ooit aan het begin van mijn bakcarrière, maar was geen succes. Nu heb ik iets meer ervaring hihi en dat ging beter. Een heerlijke zachte, luchtige en romige botercreme, jammie! Dat ga ik vaker doen en lekker variëren met smaken. Voor deze karamel botercrème gebruikte ik een zelfgemaakte karamelsaus, wat ik ook ooit eens probeerde, maar wat eindigde in een gekristalliseerde en verbrande massa. Ik gebruikte deze keer het recept van Kookhoekjevanxfaatje en dat ging perfect.

En ik ben zo tevreden over de cupcakes, een heerlijke combinatie is chocolade en karamel! De cupcakes zijn luchtig en zitten vol chocolade en dan de zachte en smaakvolle karamel erbij mmmm.




Ingrediënten voor 12 stuks:
60 gr roomboter op kamertemperatuur
1 el zonnebloemolie
150 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
1 ei en 1 eigeel
150 gr bloem
40 gr cacao
1 tl bakpoeder
100 ml melk
100 gr fijngehakte pure chocolade
Botercrème:
250 gr roomboter op kamertemperatuur
150 gr poedersuiker
Voor de karamelsaus:
75 gr kristalsuiker
25 ml water
100 ml slagroom
15 gr roomboter

Bereiding:
Mix de boter met de suiker en vanillesuiker tot een crème. Mix het ei en het eigeel erdoor samen met de olie. Voeg dan bloem, bakpoeder en cacao toe en doe ook de melk erbij. Mix tot een dik en glad beslag. Schep dan de fijngehakte chocolade erdoor. Schep in een muffinbakplaat die je hebt bekleed met papiertjes. Bak ze op 180 graden (hetelucht 170) voor ongeveer 20 minuten gaar.

Maak de karamelsaus, want die moet afkoelen. Doe suiker en water in een steelpan met dikke bodem. Roer door elkaar en zet op middelmatig vuur. Zodra het op het vuur staat niet meer roeren! Laat de suiker smelten in het water en draai dan het vuur hoger. Blijf erbij, maar roer niet, dan gaat de suiker kristalliseren! Laat op het vuur staan tot de suiker lichtbrunin kleurt. Niet donkerbruin, dan wordt het bitter. Dat duurt een aantal minuten. Schenk dan de room erbij en roer meteen heel goed. Let op dit spettert! Voeg dan de bote rtoe en roer tot de boter is gesmolten en je een gladde saus hebt. Laat afkoelen in de koelkast tot hij wat dikker is.

Klop de roomboter romig met een mixer en voeg de poedersuiker toe. Mix dan zeker 5-10 minuten tot het glad, romig en luchtig is. Mix er dan nog 5-6 eetlepels karamelsaus door (wel afgekoeld!) en doe in een spuitzak met stervormige spuitmond. Spuit rozetjes op de cupcakes en garneer met nog wat karamelsaus.

Reacties

Een reactie posten

Populaire recepten