woensdag 18 januari 2017

Perentaartjes met amandel


Mijn moeder doet nog wel eens wat tijdschriften in de tas van mijn zoontje als hij daar vandaan komt. Pas geleden zaten er wat Seasons in en daar staan ook altijd wat recepten in. In een van de bladen vond ik deze perentaartjes en dat was niet de eerste keer dat ik zulke taartjes had gezien. Tijd om ze eens te maken! En wat zijn ze lekker geworden zeg! Ik maakte eerst de kleine taartjes in perenvorm en had nog amandelvulling over, dus maakte 2 dagen later nog een grotere ronde taart. De combinatie van de peer, kaneel en amandelen is zo lekker! 

Oh en ik gebruikte halve peren, maar eigenlijk is het beter om een peer in drieën te delen, zeker die dikkere Doyenne du comice peren. Ik heb daarom de ingrediëntenlijst aangepast aan hoe het resultaat het beste wordt, in de video kun je dus soms wat anders zien.

In de video op mijn youtubekanaal zie je hoe ik de kleine taartjes heb gemaakt.

Ik probeerde trouwens meteen mijn nieuwe hakmolen uit en wat een mooi ding is het zeg, Ik had eerst een plastic ding wat ik al jaren had en deze is van glas. Veel minder lawaai en een grotere kom. De bovenkant is van een mat zwart materiaal en geeft het een luxe uitstraling. Je kunt hem hier kopen via bol.com.


Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:


Ingrediënten voor 6 stuks:
3 peren, geschild en door de helft, klokhuis verwijderd (bij dikke peren in drieën verdelen)
6 vellen bladerdeeg
1 eigeel
Amandelvulling:
35 roomboter op kamertemperatuur
35 gr poedersuiker
1 eigeel
75 gr amandelmeel of fijngemalen amandelen
Siroop:
40 gr kristalsuiker
5 el water
1 tl kaneel
Extra:
50 gr amandelschaafsel

Bereiding:
Maak de siroop door de suiker met het water in een pannetje te smelten op laag vuur. Laat een paar minuten pruttelen tot het dikker wordt. Maak de amandelvulling door de boter, suiker, amandelen en eigeel samen te malen in een keukenmachine of hakmolen tot een zacht en smeuïg mengsel. 

Laat de bladerdeegplakjes ontdooien en verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht 180 graden). Neem een bladerdeegplakje en leg hierop een stuk peer, Snijd een rand van 1 cm rondom de peer uit in het bladerdeeg (bewaar de restjes deeg). Leg de peervormen van deeg op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk met een laag amandelvulling.

Snijd de perenhelften in dunne plakjes, maar laat aan de bovenkant aan elkaar zitten (zie video) zodat je een soort waaier krijgt. Leg die op een deegplakje. Doe dit met alle peren en bestrijk met de siroop. 

Uit het resterende deeg snijd je 6 kleine blaadjes en leg die aan de bovenkant van de peervormen.
Klop het eigeel los met een paar druppels water en bestrijk de deegrand en blaadjes hiermee. Bestrooi met amandelschaafsel.


2 opmerkingen: