Bamischijfjes


Ik loop al een tijd rond met het idee om naast mijn nasiballetjes ook eens bamischijfjes te maken. En afgelopen week was het dan zover, ik heb ze gemaakt! En wat het handige is, ik maakte het met de overgebleven bami die ik de dag ervoor had gegeten. Zo heb je twee dagen plezier van je maaltijd en dat is fijn als je druk bent met je werk, kinderen, sporten etc. Voor de bami gebruikte ik een van de vernieuwde mixen van Honig.: bami speciaal. Ik ben normaal gesproken niet van de pakjes en zakjes zoals jullie inmiddels wel weten, maar toen ik zag dat Honig alle e-nummers uit de maaltijdmixen heeft gehaald en ook een stuk minder zout gebruikt, wilde ik dat wel weer eens proberen. En dat is goed bevallen! Ik voegde er nog wel wat ketjap aan toe en lekker veel groenten. Zo zie je maar dat ook ik wel eens kies voor makkelijk, zeker als het een kruidenmix is waar geen rommel in zit. Ik ben dus blij dat Honig dit heeft ingezet, zo kan ik na een drukke dag ook eens kiezen voor een verantwoorde maaltijdmix.

Omdat het de eerste keer was dat ik ze maakte heb ik geen video gemaakt, maar als hier behoefte aan is, kan ik dat uiteraard alsnog een keer doen. Laat het weten hieronder of op mijn facebookpagina of instagram!


Heb jij mijn nieuwe boek 100 heerlijke hapjes al in huis? Hierin vind je 100 hartige en zoete hapjes, ideaal voor de ramadan! Klik hier om hem te bestellen!
Dit recept is voor 1 dag bami voor 3 personen en daarnaast nog ca. 16 bamischijfjes voor de volgende dag. Die kun je bijvoorbeeld serveren met ovenfrietjes, chilisaus en een salade. Wil je nou nog meer leuke recepten met de nieuwe Honig mixen, kijk dan eens op www.watetenwevandaag.nl voor inspiratie.

Ingrediënten :
1 pakje Honig basis voor Bami speciaal (zie onder)
450gr bamigroenten
2 el ketjap
1 rode puntpaprika in blokjes
(1 kipfilet in kleine blokjes)
350 gr fijne mienestjes (ik heb die van Honig gebruikt)
Voor de bamischijfjes:
1 el boter
1 el bloem
50 ml melk
4 eieren
Ca. 150 gr paneermeel
Zonnebloemolie om te frituren

Afbeeldingsresultaat voor bami speciaal honig

Bereiding:
Maak voor de eerste dag de bami door de mienestjes te koken volgens de verpakking. Bak ondertussen in een wok of grote hapjespan de kipfiletblokjes (als je die gebruikt,) in wat olijfolie aan alle kanten goudbruin. Voeg de bamigroenten en paprikablokjes toe en roerbak dit tot het wat slinkt. Bak de ketjap nog even mee. Giet de mienestjes af en meng door de bami. Snijd indien gewenst wat kleiner. Houd hiervan ongeveer een kwart apart en eet de rest lekker op met satésaus, chilisaus, een gebakken eitje of atjar.

De overgebleven bami zet je in de koelkast tot de volgende dag. Maak een dik bechamelsausje om de bami enigszins te binden. Smelt hiervoor de boter in een pannetje en roer de bloem erdoor met een houten lepel. Laat op laag vuur een minuut of twee bakken en giet dan de melk er al roerende bij. Je moet een dik, wit mengsel krijgen dat je meteen door de bami roert. Maak dan ca. 16 schijfjes van de bami en zet dit een half uur in de koelkast.

Zet ondertussen het paneermeel klaar in een kom of diep bord en klop de eieren los in een andere kom of diep bord. Haal je schijfjes dan eerst door paneermeel, dan ei en weer paneermeel. Druk goed aan en vorm mooie schijfjes. Leg deze op een bord en werk de andere schijfjes af. Dan gaan we ze allemaal nog een keer paneren: weer door ei en dan paneermeel. Op deze manier zorg je ervoor dat ze niet uit elkaar vallen in de olie en een mooi krokant jasje krijgen.

Als ze allemaal gepaneerd zijn zet je ze tot gebruik in de koelkast. Maak je bijgerechten vast klaar en verhit je zonnebloemolie in een pan. Frituur ze dan ongeveer 2 minuten tot ze mooi goudbruin zijn en aan tafel!!Reacties

 1. Laat je niets wijs maken door de pakjes-en-zakjes boeven. Mooie woorden van de fabrikanten maar ondertussen aan de haal met de hoeveelheid zout. Lees maar: https://www.consumentenbond.nl/e-nummers/honig-sauszakjes-zonder-e-nummers?CID=EML_NB_L_20170219 Gewoon je verstand blijven gebruiken en niet de zakjes en pakjes ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat mij erom dat hè best af en toe een pakje of zakje moet kunnen gebruiken en dan liever een die net wat beter is dan de ander. Mijn voorkeur gaat uiteraard uit maar zonder maar af en toe moet kunnen.

   Verwijderen
  2. Oeps te vroeg op ok gedrukt. De enummers vind ik het belangrijkst, zeker e621 waar ik niet goed op reageer. Dat er nog teveel zout in zit is niet goed maar nog steeds minder vergeleken met andere mixen.

   Verwijderen
 2. Ik kook ook zonder pakjes en zakjes maar ook ik vind af en toe moet kunnen als je bv heel druk bent of gewoon geen zin.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn reactie was niet bedoeld om met een vingertje te wijzen (naar gebruiker van zakjes/pakjes). Dat moet ieder voor zich weten. Wat dat betreft denk ik net zo: als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan en dus met een zakje/pakje :-) En een E-nr is niet voor niets 'goedgekeurd' door de alleswetende controleurs ;). En laten we wel wezen: fabrikanten zijn nu ook zo slim dat ze stoffen die in feiten een naam hebben als E-nummer, nu weer gewoon de stof gaan noemen. Om de consument maar te doen geloven dat er geen E-nummers in zitten. Want dat zijn het gewoon: toevoegingen, al of niet met een natuurlijke achtergrond.
  En ik ben het eens: als je écht gevoelig bent voor bepaalde stoffen, is het zaak het etiket daarop te controleren. E-nummer of niet!
  Kortom: blijf attent waar nodig, maar blijf vooral ook genieten van wat je eet én van het bereiden. Vandaag gewoon hier een bonencurry met kruiden uit wat verschillende potjes :-) Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat laatste ben ik zeker met je eens (en als je mijn blog volgt weet je dat ik vrijwel nooit pakjes en zakjes gebruik en juist geniet van het zelf makrn).

   Verwijderen
  2. Ik heb vandaag je bamischijven gemaakt maar dan van surinaamse bami die had ik ng over van gister. Wat n geweldig recept. Bn echt verslaafd geworden aan jouw recepten!!

   Verwijderen
 4. Hi Ellouisa, zou ik deze ook in de airfryer kunnen doen. Zo ja, op hoeveel graden en hoe lang?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ipv saus maken de pindasaus die over is erdoor. werkt ook goed

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten