Frambozencupcakes


Ik had al een tijdje geen cupcakes meer gemaakt en ik wilde graag eens een cupcake met een gekleurde toef bovenop. Frambozen of aardbei bijvoorbeeld en dan zonder kleurstoffen. Ik ging op onderzoek uit en vond ontzettende veel verschillende recepten voor de topping. De een mooi stevig en lichtroze, de ander wat kunstmatig, sommige een beetje blubberig of slap. Ik werd er een beetje bang van, hoe kon ik ervoor zorgen dat ik geen slap mengsel over hield voor de toefjes? Ik besloot om voor de botercrème te gaan, maar vond ook een goed recept voor een topping op basis van slagroom. Die probeer ik nog eens uit, maar zet hem er alvast bij voor jullie, zodat je kunt kiezen.

De botercrème werd trouwens perfect van structuur, stevigheid, luchtigheid en smaak, een succes dus! En dat terwijl ik veel minder suiker gebruik dan in de meeste recepten. Het is echt zoet genoeg zo naar onze smaak, maar als je van zoeter houdt kun je er altijd wat bij doen. Ik kreeg trouwens ook nog een superidee voor een taart met deze frambozenbotercrème, die volgt nog! En voor de cakejes gebruik ik mijn basisrecept voor cupcakes met wat geraspte witte chocolade erdoor, perfect zacht en luchtig, ook als je ze in de koelkast zet.

Ik heb de cupcakes gefilmd, zodat jullie ze ook makkelijk na kunnen maken. Vergeet je niet te abonneren op mijn youtubekanaal!

Bekijk hier de video:

Ingrediënten voor 12 stuks:
2 eieren
100 gr suiker
1 vanillesuiker of 1 tl vanillearoma 
125 ml zonnebloemolie 
125 ml melk 
150 gr bloem 
Half zakje bakpoeder
50 gr geraspte witte chocolade
Botercrème:
250 gr roomboter op kamertemperatuur
150 gr poedersuiker
50 gr verse frambozen
Slagroomcrème:
400 ml slagroom
50 gr frambozen
2 zakjes klopfix
(eventueel 2-3 el mascarpone)
Extra:
12 frambozen
(12 mini muntblaadjes)
(4 rietjes, ieder in 3 stukken geknipt, ik heb deze van Action)

Bereiding:
Mix de eieren,  suiker en vanillesuiker of vanillearoma luchtig. Mix de zonnebloemolie en melk erdoor. Voeg bloem en bakpoeder toe en de chocolade en mix goed. Bedek je muffinvorm met papiertjes en schep of giet daarin wat beslag (niet te vol). Bak ze in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160) voor 15-20 min. Laat ze afkoelen op een rooster. 

Maak nu de botercrème. Pureer eerst de fambozen met een staafmixer en druk dan door een zeef zodat de pitjes eruit zijn. Klop de roomboter romig met een mixer en voeg de poedersuiker toe. Mix dan zeker 5-10 minuten tot het glad, romig en luchtig is. Je moet echt zolang mixen om een mooie crème te krijgen, anders zit je straks met wat gemixte boter en dat is echt niet lekker! Mix de frambozenpuree erdoor tot een mooie lichtroze crème. Doe de botercrème in een spuitzak met stervormig spuitmondje (ik gebruik deze 1m van wilton) en spuit rozetjes op je cupcakes. Garneer met een framboosjes en eventueel een stuk van een rietje of een klein muntblaadje. 

Gebruik je de slagroomversie pureer en zeef dan ook de frambozen. Doe met de slagroom in een kom. Voeg de poedersuiker en klopfix toe en klop het geheel mooi stijf. Vind je het toch te slap of dun, mix er dan 2-3 el mascarpone door.Nog meer lekkers met frambozen bakken? Bekijk deze recepten eens:
Reacties

  1. Ik heb zaterdag deze cupcakes met mijn jongste dochter gemaakt. Deze keer heb ik voor de botercreme gekozen. Ze zijn erg goed bevallen. Wij thuis genieten van je recepten.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten