zondag 26 februari 2017

Wolkencake zelf maken!

 

Ik maakte deze cake eigenlijk als een slagroomcake, een cake op basis van slagroom in plaats van boter of olie. Maar wat denk je, hij smaakt net zo zacht en luchtig als de wolkencake van Dr. Oetker! Een homemade wolkencake dus! En simpel dat hij is, echt binnen 5 minuten staat hij in de oven en hoef je hem na het bakken alleen nog af te werken. Deze komt op mijn lijstje met favorieten hoor, zo luchtig is hij. Daarnaast is hij ook nog eens gezonder dan een gewone cake met boter of olie, omdat slagroom "maar" 30% vet bevat. Ik gebruikte voor deze cake mijn vorm van Nordic ware (hier kun je hem bestellen), maar je kunt hem in iedere tulbandvorm of in een springvorm van 26 cm bakken. 
Het geheim is trouwens dat je de eieren voor 10 minuten mixt met de suiker en daarna de rest er luchtig doorheen schept.

Heb helaas geen foto van de binnenkant, ik had hem voor bezoek gemaakt en dan maak ik niet graag foto's als iedereen erbij is ;-). Maar ik ga de cake nog vaker maken, dus die foto volgt nog! Laat ook weten als jullie er een video van willen zien.


Ingredi├źnten:
3 eieren
175 gr suiker
2 t vanillesuiker (of 1 zakje)
200 ml slagroom
250 gr bloem
1 zakje bakpoeder
Garnering:
50 gr witte chocolade
50 gr pure chocolade

Bereiding:
Mix de eieren voor 10 minuten met de suiker en vanillesuiker tot een lichtkleurig en luchtig mengsel. Laat je niet verleiden om eerder te stoppen, even volhouden :).

Giet de slagroom erbij en mix heel kort op de laagste stand tot het gemengd is. Meng bloem met bakpoeder en zeef erboven. Schep dit met een spatel of pollepel erdoor zonder de luchtigheid te verliezen. Niet mixen of kloppen!!

Vet je vorm in met een mengsel van 1 tl zachte boter, 1 tl zonnebloemolie en 1 tl bloem. Giet het beslag erin en bak in een voorverwarmde oven van 176 graden (hetelucht 160) voor ongeveer 45 minuten.

21 opmerkingen:

 1. Hi Ellouisa. Ik ben een echte fan van jou.lekkere duidelijke recepten.
  ik heb nog een vraag over je wolkencake. Moet de slagroom koud zijn of kamertemperatuur. Mvg Meera

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi meera wat leuk te horen!! De slagroom mag zowel koud als op kamertemperatuur zijn.5maakt niet uit.

   Verwijderen
 2. Lieverd heb het recept uitgeprobeerd maar vond de cake echt heel droog. Terwijl de wolkencake van dr oetker heerlijk luchtig is en zeker niet droog heb jou recept precies zo gevolgd. Enig idee waardoor het kan komen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi meid wat jammer! Ik denk dat hij te lang gebakken is. Bij mij was hij echt superzacht en luchtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi meid wat jammer! Ik denk dat hij te lang gebakken is. Bij mij was hij echt superzacht en luchtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ga het nog een keer proberen schat. Misschien inderdaad wat minder lang bakken want iedere oven is weer anders he X

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze cake heb ik vaker gemaakt en blijft een grote hit hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi ellouisa moet de slagroom opgeklopt worden of gewoon zo vloeibaar laten?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. heb deze gemaakt was lekker maar vond het zeg maar niet waard om 10 min voor te kloppen. je hebt wel heerlijke recepten en bedankt voor de moeite. hoe smelt jij je witte chocolade?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerljk recept... zo veel complimenten op gehad! Ik heb hem glutenvrij gemaakt en omdat dat vaak droog wordt heb ik 250 ml slagroom gebruikt (ipv 200). Erg lekker geworden: de vanille kwam goed tot z'n recht en de cake was heel luchtig. Kloppen heb ik gewoon met een handmixer gedaan, dus dat was ook geen enkel probleem. Voor de bovenkant heb ik alleen witte chocolade gebruikt (geen in de magnetron gedaan op lage stand en tussendoor steeds even roeren). Bedankt, ga ik zeker nog een keer maken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om te horen en goede ideeen. Heb je dan gewoon glutenvrije bloem gebruikt?

   Verwijderen
 10. Hallo Ellouisa.L Lijkt me heerlijk deze cake, ga hem aankomend weekend proberen.
  Ik vond jou recept op fb, en door jou reactie ben ik dus hier bij jou recepten beland. Want die walnoten plastiek wil ik ook nog maken. Wij hebben zelf NL een walnotenboom.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Kun je er ook mini wolken cakjes
  Van maken????

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heerlijk luchtige cake. Dit ga ik vaker maken. Ik heb er ipv chocolade zelfgemaakt aardbeienglazuur op gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. mag ik vragen hoe groot je bakvorm is? Ik heb die van nordic ware, de grote, is dit recept dan voldoende of moet ik het verdubbelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ziet er schitterend uit ! Vraagje hoeveel rijst het cakebeslag?, ik heb van Tchibo siliconen kerstdorp gekocht maar heb geen idee hoeveel beslag ik in die huisjes en boompjes moet doen, thanks Betsie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vond hem erg scherp smaken ik ben n.l. nooit met bakpoeder. Een erge nasmaak op de tong . Over gebakken zonder bakpoeder en toen smaakte hij goed.

  BeantwoordenVerwijderen