Baklava


Koekjes bakken is echt mijn favoriete bakbezigheid. Liever dan een cake of een taart bak ik koekjes. Je vindt dan ook meer dan 100 koekjesrecepten op mijn blog! Met filodeeg en noten maakte ik al eens deze pistache-amandelrol en deze baklava met sesam, maar deze vierkantjes baklava had ik nog niet eerder gemaakt. Ik gebruikte nu een vulling van walnoten en amandelen, maar je kunt variëren met de noten of maar 1 soort gebruiken natuurlijk.

Gebruik filodeeg van goede kwaliteit, bijv. van Turkse of Marokkaanse winkels en zorg dat je filodeeg uit de koeling neemt, niet uit de vriezer. Dat breekt snel.


Ingrediënten voor ongeveer 30 koekjes:
1 pak filodeeg
350 gr amandelen, gepeld
150 gr walnoten
100 gr suiker
1 tl kaneel
200 gr roomboter
400 gr honing

Bereiding:
Houd 30 amandelen apart. Maal de rest van de amandelen en walnoten grof en meng met suiker en kaneel. Neem je filodeeg en snijd de grote bladen door de helft en dan op maat zodat ze in je vorm passen (ik gebruikte er een van 25x35 cm). Smelt de boter.

We beginnen met een laag van 8 filobladen. Leg er eerst een in je bakvorm en bestrijk met boter. Leg er weer een vel op en bestrijk met boter. Zo ga je door tot je er 8 op elkaar hebt liggen. Verdeel dan 1/3 van de vulling erover en verspreid gelijkmatig. Nu maken we weer een laag van 3 filobladen die je hebt ingevet met boter. Steeds leg je hem in je vorm en vet hem dan in, dat werkt het beste.

Op deze 3 lagen doe je weer 1/3 van de vulling en bedek met weer 3 lagen ingevet filodeeg. Dan de laatste laag vulling en we dekken af met 8 bladen ingevet filodeeg. Laat 5 minuten staan zodat de boter wat opstijft.

Snijd dan met een scherp mes in vierkantjes of ruitjes en druk in het midden van deze vierkantjes of ruitjes een amandel. Zet je bakvorm voor een uur en een kwartier in een voorverwarmde oven van 160 graden (hetelucht 150) tot de bovekant mooi goudbruin is.

Verwarm ondertussen de honing en giet over de nog warme baklava. Laat dit afkoelen.

Reacties

 1. Hoi Ellouisa, ziet er heerlijk uit! Even vraagje, hoe hoog is de vorm die je gebruikt?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo lieve Ellouisa, wat een talent heb jij.. je maakt zoveel tbarkeAllah petje af. Ik heb een vraagje over de baklava. Wat heb je met amandelen gedaan. Zijn ze voorgekookt in water en heb je ze zelf gepeld. Of gewoon zo uit de winkel gekocht vers?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! :) Ja ik heb ze even gekookt en toen gepeld. Je kunt ook gepelde kopen, maar die zijn vaak neit zo lekker

   Verwijderen
 3. Lieve ellouisa wat voor filodeeg moet ik hier voor gebruiken ..ps ik vind je recepten erg leuk en ze lukken altijd

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik van die lange rollen van Turkse of Marokkaanse winkels

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten