Blueberrycake - blauwe bessentaart


Op de bruiloft van mijn broer at ik de lekkerste bruidstaart die ik ooit heb gegeten, een blauwebessencake met citroen en een heerlijk lichte meringue botercrème. Die moest ik ook eens maken! Ik gebruikte mijn recept voor citroencake met blauwe bessen (ietsje aangepast) en wilde graag meringue botercrème maken, maar ik maakte de taart precies in de dagen dat de "gifeieren" in de winkels bleken te liggen. Ik kon gelukkig eieren van iemand krijgen die zelf kippen in de tuin heeft, maar dat waren er niet genoeg om èn de cake èn de meringue botercrème te maken. Een gewone botercrème kon ook, maar dat vindt mijn man minder lekker. Dus ik besloot een gewone slagroom-mascarponemengsel te maken om de taart mee te vullen en garneren. En dat pakte heel goed uit, een superlekkere combinatie met de cake. 

De taart was meteen een mogelijkheid om eindelijk mijn taarttopper van caketoppersenzo te gebruiken. Die had ik eigenlijk al in huis voor het suikerfeest, maar toen kwam het er niet van. Dus bij deze een leuk idee voor het offerfeest dat bijna voor de deur staat. Je kunt de taarttopper hier bestellen voor €10,95. 

Ingrediënten voor een vorm van 20 cm:
2 eieren
125 gr roomboter op kamertemperatuur of 125 ml zonnebloemolie
150 gr suiker
125 gr Griekse yoghurt
215 gr bloem
1/2 zakje bakpoeder
Schil en sap van een halve citroen
75 gr blauwe bessen
Garnering:
200 ml slagroom
2 el mascarpone
1 zakje klopfix
3 el poedersuiker
25 gr blauwe bessen

Bereiding:
Mix de boter met de suiker tot een crème. Voeg de eieren een voor een toe en mix ze er goed door. Doe dan de Griekse yoghurt erbij en mix weer goed. Voeg citroenrasp en sap toe en doe de bloem en bakpoeder erbij. Mix tot een dik beslag. Schep de blauwe bessen erdoor.

Vet je bakvorm van 20 cm in (ik gebruik een mengsel van 1 el zachte roomboter, 1 el zonnebloemolie en 1 el bloem, werkt perfect!) en schep het beslag erin. Strijk glad en zet in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160). Bak ongeveer 45 minuten tot een uur tot hij mooi goudbruin en gaar is. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en stort dan op een rooster om verder af te koelen.

Snijd de cake dan in 3 gelijke lagen, ik gebruik hiervoor deze taartsnijder. Klop de slagroom stijf met de klopfix en poedersuiker en mix dan de mascarpone erdoor. Bestrijk de onderste cakelaag met een deel van de crème, leg er een andere laag op, daarop weer crème en de laatste cakelaag. Smeer de taart rondom helemaal in en strijk mooi glad. Garneer met blauwe bessen en eventueel een mooie caketopper.


Dit artikel is een samenwerking met caketoppersenzo, meer informatie hierover lees je in mijn disclaimer.

Reacties

  1. Kan ik de cake het beste 2 dagen van te voren bakken of is de dag ervoor ook goed ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey,

    Mag het ook in een bakvorm van 24cm, of is deze te groot ?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh my god, ik heb dit gemaakt en ik heb zo veel complimenten gekregen, wat een onwijs goed recept, heel erg bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kan ik ook een springvorm van 18 cm gebruiken? Wil hem zondag maken!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten