zaterdag 28 oktober 2017

Slagroomtaartjes met zelfgemaakte nogatine - fooblogswap


Voor de foodblogswap van oktober mocht ik iets kiezen van Anja's foodblog. Anja heeft haar blog gestart na een langdurige ziekteperiode met de ziekte van Crohn. Ik ken zelf iemand die dat ook heeft en dat is verschrikkelijk. Ik ben heel blij dat Anja nu weer kan genieten van eten! Het was weer moeilijk kiezen, zou ik deze Mexicaanse tortillataart maken? Of toch de Griekse gevulde paprika's? Ik besloot voor de slagroomtaartjes met zelfgemaakte nogatine te gaan. Ik ben nogal fan van dingen zelf maken (zoals jullie inmiddels wel weten ;)), dus zelfgemaakte nogatine sprak me aan!
Ik heb uiteindelijk wel het een en ander aangepast, want heb mijn eigen biscuitrecept gebruikt, jam i.p.v. amandelcrème (kon ik hier niet vinden) en ik heb er nog garneerchocolaatjes bij gemaakt.
Alleen een beetje stom! Ik vergat het amandelschaafsel eerst te roosteren, dus die is heel bleek gebleven hihi! Smaakte wel goed hoor verder, maar volgende keer dus roosteren!

De andere twee recepten heb ik trouwens nog wel opgeslagen hoor, dus die ga ik zeker nog eens maken! 


Ingrediënten voor 6 taartjes:
4 eieren
120 gr suiker
120 gr bloem
Snufje zout
4 el heet water
Vulling en garnering:
3 el jam naar keuze
200 ml slagroom
125 gr mascarpone
1 zakje klopfix (slagroomversteviger)
2 el poedersuiker
Nogatine:
150 gr amandelschaafsel
50 gr suiker
1 el water
Chocolaatjes:
50 gr pure chocolade

Bereiding:
Scheid de eieren en houd de eigelen en eiwitten apart (er mag geen enkel druppeltje eigeel bij het wit komen!). Klop de eiwitten stijf met de helft van de suiker en een snufje zout. Het moet zo stijf zijn dat je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat er wat uitvalt. De eigelen mix je met de rest van de suiker en het water tot een dikke lichtgele crème. Schep op het eiwitmengsel en zeef de bloem erboven. Schep dan luchtig door elkaar, niet kloppen of mixen, maar luchtig scheppen.

Bedek een bakplaat met bakpapier en schep hierop het beslag. Strijk gelijkmatig uit en bak zo'n 12 minuten op 200 graden (hetelucht 180). Laat afkoelen en verwijder het bakpapier. Steek er dan 18 gelijke rondjes uit met bijv. een glas of uitsteekvormpje.

Klop de slagroom stijf met de klopfix en poedersuiker. Mix dan de mascarpone erdoor tot een mooie dikke crème. Doe in een spuitzak met een stervormig spuitmondje. 

Voor de nogatine smelten we de suiker met het water op hoog vuur, zodra de suiker is opgelost zie je dat het langzaamaan gaat verkleuren. Zet het vuur lager en blijf erbij maar roer niet. Rooster in een koekenpan het amandelschaafsel zonder olie of boter mooi goudbruin. Als het suikermengsel een mooi bruin kleurtje heeft (niet te donker, en beetje als honing) schep je het amandelschaafsel erdoor. Verspreid dit over een bakplaat met bakpapier en laat afkoelen. Maak dan fijn met een hakmes of een vijzel. 

Voor de chocolaatjes smelt je de chocolade in de magnetron en doe in een boterhamzakje waar je een piepklein puntje af hebt geknipt. Spuit op een stuk bakpapier rondjes met lijntjes erin. Laat ze hard worden in de koelkast.

Nu gaan we de taartjes opbouwen. Spuit op 6 cakerondjes slagroom. Bestrijk dan 6 cakerondjes met jam en leg die ondersteboven op die met slagroom. Spuit daar weer slagroom op en bedek met een laatste cakerondje. Bestrijk dan de zijkanten met slagroom en strijk glad. Rol door de nogatine. Garneer bovenop met een toef room en een chocolaatje en evt. pareltjes.

2 opmerkingen: