Suikerbrood


Het werd weer eens tijd om een typisch Hollands baksel te maken en dit suikerbrood stond al zolang op mijn baklijstje (met nog 1000 andere dingen hoor, dus ben nog lang niet klaar!). Ben altijd al gek geweest op suikerbrood, dat zachte en sticky brood mmm. Ik gebruikte minder suiker, omdat ik dat wel vaker doe (vaak is minder gewoon prima), maar in dit geval had ik dan wat minder van die sticky suikerplekjes erin, dus ik geef nu in het recept de originele hoeveelheid op. 

Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:



Ingrediënten voor 1 brood:
500 gr bloem
1 zakje gedroogde gist (of 25 gr verse)
Mespuntje zout
1 tl kaneel
250-300 ml lauwwarme melk
250 gr suikerklontjes
3 el suiker
2 el roomboter

Bereiding:
Meng de bloem met de kaneel en gist. Voeg het zout toe en beetje bij beetje de melk. Meng tot een samenhangend deeg en kneed 5-10 minuten tot het zacht en soepel is. Laat 45 min rijzen. 

Doe ondertussen de suikerklontjes in een pedaalemmerzak en sla ze kleiner (niet helemaal tot suiker). Als het deeg gerezen is druk je het platter tot een dikke schijf. Verdeel de suikerstukjes erover en strooi ook het gewone suiker erover. Druk met je handen erin en verdeel goed door het deeg (dit is even rommelig, maar het komt goed, echt). Kneed er goed doorheen. Bedek een cakevorm met bakpapier.

Rol je deeg op en leg met de naad naar beneden erin. Laat nog 45 min rijzen.
Verwarm de oven dan voor op 200 graden (hetelucht 180) en bestrijk het brood met gesmolten boter. Bak het brood dan 30-40 minuten tot het mooi goudbruin en gaar is. 

Laat 5 minuten in de vorm afkoelen en daarna uit de vorm op een rooster.

Reacties

  1. Hallo Ellouisa,
    Dank je wel voor het recept.
    Nu heb ik al een paar suikerbrood recepten die heel erg op elkaar lijken. En ben dan ook een fan van suikerbrood.
    Nu wil ik je vragen kan je aan het recept een oosters of noord Afrikaans tintje geven. Ik heb al zitten denken wat ik dan moet toevoegen of nalaten. Misschien rijst en koriander of of of ....
    Ik ben benieuwd met wat voor idee jij of andere lezers aan komt.
    Creatieve groetjes,
    Joke sk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nog een tipje. Vaak is het lastig om bakpapier goed in een cakevorm te krijgen.
      Ik knip het paper in de formaat die ik wil hebben.
      Daarna doe ik het paper onder de lopende kraan en knijp daarna het vocht eruit. Het is helemaal niet erg als het verkreukeld.
      Je zult zien dat dan het bakpapier zich heel goed en vlot naar de vorm van hat cakeblik laat vormen. :)

      Verwijderen
    2. Hallo jokesk, voor het geven van een Noord-Afrikaans tintje aan suikerbrood denk ik aan het toevoegen van dadels of gedroogde abrikozen. Groetjes

      Verwijderen
    3. Ja inderdaad, dadels, noten, abrikozen, oranjebloesemwater

      Verwijderen
  2. kun je ook in plaats van suikerklontjes ook kristalsuiker gebruiken en zo ja hoe veel GR

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten