woensdag 13 juni 2018

Bootjes met karamel en chocolade


Deze vormpjes kocht ik ooit in Marokko en heb ik al jaren. Maar eigenlijk maakte ik er zelden koekjes mee, alleen deze kokosbootjes maakte ik een keer. Nu heb ik ze gemaakt met een vulling van karamel, pinda's en chocolade, superlekkere combinatie! De vormpjes kun je soms bij Marokkaanse winkels kopen of bijvoorbeeld op de bazar in Beverwijk.

Ingredi├źnten:
200 gr bloem
100 gr roomboter
25 gr poedersuiker
1 eigeel
1 zakje vanillesuiker
Water om te kneden
Vulling:
1/2 blikje gecondenseerde melk
30 gr roomboter
2 el lichtbruine basterdsuiker
50 gr ongezouten pinda's
Bovenlaag:
200 gr melkchocolade
50 gr witte chocolade

Bereiding:
Maak het deeg door bloem te mengen met de suiker, vanillesuiker, boter en eigeel. Voeg wat water toe tot je een samenhangend deeg hebt dat niet plakt. Doe in een plastic zakje en laat een half uur in de koelkast rusten.

Maak ondertussen de vulling door de boter te smelten in een pannetje. Roer de suiker erdoor en voeg dan de gecondenseerde melk toe. Blijf goed roeren met een garde terwijl je het aan de kook brengt op laag vuur. Laat het een paar minuten al roerende koken tot je een dikke karamel hebt. 

Neem je vormpjes en vet ze in met een beetje boter. Bedek met een laagje deeg en prik dit in. Zorg ervoor dat je geen dikke laag aanbrengt zodat heel het vormpje gevuld is, maar laat een holte voor de vulling over. Bak ze op 175 graden voor ongeveer 10 minuten. Smelt ondertussen de melkchocolade au bain marie. Meng met de pinda's.

Laat ze na het bakken niet afkoelen, maar verwijder meteen de vormpjes. Schep in ieder vormpje een dun laagje karamel. Schep daarop de chocolade pinda's. Garneer met lijntjes gesmolten witte chocolade en laat de koekjes in de koelkast hard worden.

9 opmerkingen: