Bootjes met karamel en chocolade
Deze vormpjes kocht ik ooit in Marokko en heb ik al jaren. Maar eigenlijk maakte ik er zelden koekjes mee, alleen deze kokosbootjes maakte ik een keer. Nu heb ik ze gemaakt met een vulling van karamel, pinda's en chocolade, superlekkere combinatie! De vormpjes kun je soms bij Marokkaanse winkels kopen of bijvoorbeeld op de bazar in Beverwijk.
Ingrediënten:
200 gr bloem
100 gr roomboter
25 gr poedersuiker
1 eigeel
1 zakje vanillesuiker
Water om te kneden
Vulling:
1/2 blikje gecondenseerde melk
30 gr roomboter
2 el lichtbruine basterdsuiker
50 gr ongezouten pinda's
Bovenlaag:
200 gr melkchocolade
50 gr witte chocolade
Bereiding:
Maak het deeg door bloem te mengen met de suiker, vanillesuiker, boter en eigeel. Voeg wat water toe tot je een samenhangend deeg hebt dat niet plakt. Doe in een plastic zakje en laat een half uur in de koelkast rusten.
Maak ondertussen de vulling door de boter te smelten in een pannetje. Roer de suiker erdoor en voeg dan de gecondenseerde melk toe. Blijf goed roeren met een garde terwijl je het aan de kook brengt op laag vuur. Laat het een paar minuten al roerende koken tot je een dikke karamel hebt.
Neem je vormpjes en vet ze in met een beetje boter. Bedek met een laagje deeg en prik dit in. Zorg ervoor dat je geen dikke laag aanbrengt zodat heel het vormpje gevuld is, maar laat een holte voor de vulling over. Bak ze op 175 graden voor ongeveer 10 minuten. Smelt ondertussen de melkchocolade au bain marie. Meng met de pinda's.
Laat ze na het bakken niet afkoelen, maar verwijder meteen de vormpjes. Schep in ieder vormpje een dun laagje karamel. Schep daarop de chocolade pinda's. Garneer met lijntjes gesmolten witte chocolade en laat de koekjes in de koelkast hard worden.
Hoeveel koekjes haal je hieruit?
BeantwoordenVerwijderenOngeveer 25
BeantwoordenVerwijderenHoi ellouisa, hoeveel cm is deze vorm en hoeveel heb je er?
BeantwoordenVerwijderenHoeveel passen op een ovenschaal?
BeantwoordenVerwijderenDat hangt van je bakplaat af. Ik heb 20 van deze bootjes, die zijn ongeveer 6 cm lang.
VerwijderenKan ik margarine ipv roomboter gebruiken? Alvast bedankt
BeantwoordenVerwijderenLiever niet
VerwijderenKan je voor de vulling ook gewoon bona gebruuken
BeantwoordenVerwijderenNee daar zit teveel water in
VerwijderenHoi hoi kan ik het deeg alvast maken en dan invriezen en wanneer nodig ik het er uit haal en dan maak of is dat geen optie
BeantwoordenVerwijderen