Dadelcakejes met toffee

In Engeland noemen ze dit sticky toffeepudding, maar om te voorkomen dat men denkt dat het een pudding is zoals de toetjes, heb ik ze gewoon dadelcakejes genoemd. En dat zijn het feitelijk ook. Ik maakte ze met dadels die ik nog over had van de ramadan. Misschien spreekt het je niet meteen aan, maar dan vergis je je echt, deze cakejes zijn echt jammie! Ik ga ze zeker vaker maken en ook een keer in een grote vorm met lekker veel toffee erover. Die toffee maakt het echt af, een supercombinatie met de smaak van de cakejes. De vormpjes die ik hiervoor gebruikte heb ik trouwens uit Marokko gehaald, maar je kunt ook een muffin- of donutbakplaat nemen. 


Ingredi├źnten voor 16 stuks:
250 gr dadels zonder pit
250 ml warm water
1 zakje vanillesuiker
1 tl bakpoeder
75 gr zachte roomboter
150 gr donkerbruine basterdsuiker
2 eieren
3 el keukenstroop
200 gr bloem
Voor de toffee:
3 el keukenstroop
100 ml slagroom
50 gr lichtbruine basterdsuiker

Bereiding:
Maal de dadels met het warme water en de vanillesuiker fijn tot puree. Mix de boter met de suiker en voeg de eieren er een voor een aan toe. Mix dan bloem en bakpoeder erdoor en tenslotte de dadelpuree. Vet je vormpjes in (ik gebruik een mengsel van 1 tl zachte boter, 1 tl bloem en 1 tl zonnebloemolie, dat werkt perfect!). Schep het beslag erin en bak de cakejes in een voorverwarmde oven van 200 graden (hetelucht 175) voor ongeveer 15-20 minuten. 

Maak ondertussen de toffee door de slagroom met de suiker en stroop te verwarmen in een steelpannetje. Laat een paar minuten al roerende doorkoken tot het indikt. 

Haal de cakejes na het bakken meteen uit de vormpjes en giet de toffeesaus erover.

Reacties

  1. heb je foto van de vormpjes?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zijn losse vormpjes in donutvorm. Maar je kunt allerlei vormen gebruiken.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten