Aardbeienslof


Van mijn broer kreeg ik een keer een sloffenring cadeau, maar ik had er nog steeds geen slof mee gemaakt. Pas geleden maakte ik dan eindelijk deze aardbeienslof en wat is dat lekker zeg. Zo'n sloffenbodem maak je met een boterig deeg en zelfgemaakt amandelspijs (nee dat is niet ingewikkeld), erop een lekkere banketbakkersroom, slagroom en aardbeien. Hier ga ik zeker nog vaker sloffen mee maken!

De vorm kun je hier kopen bij bol.com. Hij is verstelbaar en heeft geen bodem, je plaatst hem op een bakplaat met bakpapier en kunt dus zelf bepalen hoe groot hij wordt. 

De volgende keer maak ik deze appel-kaneelslof van Mammatjevanalles, die stond nog steeds op mijn lijstje! Maar lijkt me goed voor in de herfst, echt een herfstig taartje!


Ingrediënten voor 1 slof:
150 gr bloem
120 gr witte basterdsuiker
Halve tl bakpoeder
Snufje zout
100 gr roomboter
1 ei, losgeklopt
Amandelspijs:
75 gr amandelmeel
75 gr suiker
Banketbakkersroom:
250 ml melk
2 eidooiers
1 zakje vanillesuiker of een half vanillestokje
50 gr suiker
20 gr maizena
Extra:
200 ml slagroom
1 zakje klopfix slagroomversteviger
2 el poedersuiker
Verse aardbeien
evt. chocolatechips

Bereiding:
Maak eerst de banketbakkersroom. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe de melk met het vanillemerg (of de vanillesuiker) in een pan en breng het aan de kook. Laat het even rustig koken zodat de vanillesmaak erin kan trekken. Mix ondertussen de eidooiers met de suiker licht en crèmig. Mix dan de maizena erdoor. Doe de melk in een maatbeker en schenk dit in een straaltje bij de eidooiers, terwijl je blijft mixen. Als alle melk erbij zit dan doe je het terug in de pan. Breng op laag vuur aan de kook en blijf roeren. Laat het zo'n 3 minuten koken en blijf roeren zodat het niet gaat verbranden of klonteren. Als de room mooi dik en gekookt is, dan giet je het in een schaal. Leg er plastic folie op om af te koelen en laat het zo koud worden in de koelkast.

Maak dan het sloffendeeg door de bloem te mengen met het bakpoeders, de suiker en zout. Wrijf de boter erdoor met je handen en voeg de helft van het ei toe. Maak er een samenhangend deeg van, maar kneed het niet! Verpak in plastic folie en leg een half uur in de koelkast. 

Doe het amandelmeel en de suiker in een hakmolen en meng alles goed samen. Voeg beetje bij beetje het resterende ei toe van het deeg tot je een samenhangend spijs hebt. Doe in een spuitzak zonder spuitmondje.

Na het rusten neem je het sloffendeeg en rolt dat uit op een bakplaat met bakpapier tot ongeveer de grootte van je sloffenring. Zet die erop en druk de vorm uit. Laat de ring zo staan. Spuit het amandelspijs op de deegbodem en laat een randje van 1 cm rondom vrij. Zet de bodem in een voorverwarmde oven van 180 graden (hetelucht 160) en bak de bodem ongeveer 20-30 minuten). Houdt de kleur en gaarheid in de gaten. Als hij mooi goudbruin is haal je hem eruit en laat je de bodem afkoelen.

Klop de slagroom stijf met de klopfix en poedersuiker. Klop de banketbakkersroom een beetje los en spuit deze zigzaggend op de sloffenbodem. Verdeel daarop de aardbeien en garneer met toefjes slagroom. Strooi er eventueel wat chocolate chips over.

Reacties

Populaire recepten