Poffertjes (ook glutenvrij en lactosevrij)


Sinds ik een echte gietijzeren poffertjespan heb, maak ik ze regelmatig en wat zijn die poffertjes lekker zeg! Ze smaken wel minder zoet dan die uit zakken uit de winkel, omdat je in het beslag geen suiker doet, maar ik vind dat persoonlijk niet erg. Beetje roomboter erbij en poedersuiker erop en smullen maar!

De pan die ik heb kan niet op iedere vuurbron, dus heb er een van gietijzer gezocht die dat wel kan. Deze poffertjespan van bol.com is 24 cm groot en past makkelijk op je fornuis, of je nou op gas, elektrisch, keramisch of op inductie kookt. Er zitten 19 holtes in en ik vind dit de perfecte grootte om thuis poffertjes te maken. Je hoeft niet te stressen met het snel omdraaien van de poffertjes om te voorkomen dat ze verbranden. En je hebt er 19 in een keer klaar, dat is toch voor 2 kinderen alweer een leuke portie. 

Ik was nog even bang voor aankoeken of blijven plakken van het beslag met alle gevolgen van dien, maar dat is totaal niet aan de orde geweest. Ik heb de holtes ingevet met zonnebloemolie (mag ook boter zijn) en het omdraaien ging perfect, niks bleef plakken. Kortom, ik ben er tevreden over en ga ze vaker maken!!

Om het beslag in de holtes te krijgen gebruikte ik een fles die ik in Marokko heb gekocht, maar je hebt ze ook bij bol.com, hier bijvoorbeeld. 

Nu wil ik nog op zoek naar leuke variaties voor deze poffertjes, hartige poffertjes bijvoorbeeld. Die zag ik eens voorbij komen bij een foodtruck op tv en lijkt me ook erg lekker. 

Je kunt deze poffertjes trouwens ook heel makkelijk glutenvrij en/of lactosevrij maken, dat zet ik erbij in het recept. Zo kun je ook met een allergie of overgevoeligheid genieten van deze lekkere schijfjes.

De poffertjespan kun je kopen bij www.bol.com, de gietijzeren kost 31,95.


Ingrediënten voor ongeveer 75 stuks:
250 gr bloem
6 gr bakpoeder
Mespuntje zout
300 ml melk
2 eieren
Verder:
Zonnebloemolie of boter
Poedersuiker

Bereiding:
Meng bloem met bakpoeder en zout. Klop de eieren los met de melk en mix dan door het bloemmengsel. Doe het in een fles met een spuitdop waar het makkelijk doorheen kan. Bijvoorbeeld deze

Zet je pan op middelhoog vuur tot hij heet is. Smeer dan de holtes in met een beetje zonnebloemolie of boter. Spuit in elke holte wat beslag (ongeveer 2/3 moet vol zijn). 

Wacht dan ongeveer 2 minuten tot de onderkant droog is en draai ze dan om met behulp van een vork of een satéprikker. 

Bak ze aan de andere kant nog even tot ze gaar zijn (niet te lang, dan wordt die kant hard). Serveer ze warm met boter en poedersuiker.

* Glutenvrije versie: gebruik 125 gr boekweitmeel en 125 gr glutenvrije bloem
* Lactosevrije versie: gebruik sojamelk of kokosmelk in plaats van gewone melk

Reacties

Populaire recepten