Zelfgemaakte frikandellenGisteren liet ik op mijn Insta stories zien dat ik zelf frikandellen aan het maken was en ik kreeg zo ontzettend veel reacties, dat ik nu meteen het recept maar uittyp. Ik kwam op het idee doordat ik bij 24 Kitchen bij het programma Favorites zag hoe Danny zelf frikandellen speciaal maakte. En mijn zoontje wilde zo graag en keer frikandel eten, hij heeft het nog nooit geproefd (ik koop nooit van die snacks). Het was even zoeken naar een goed recept en ik heb er uiteindelijk een eigen versie van gemaakt. Je kunt van dit recept 5 frikandellen maken (iets korter dan die je in de winkel koopt) of maak kleine frikandelletjes als borrelhapje.

Wij vonden ze super geslaagd en ze smaken 10x beter dan die je in de winkels koopt. De buitenkant is licht krokant en de binnenkant is zacht, maar niet zompig en smaakt lekker kruidig, net als een frikandel uit de winkel. En moeilijk is het ook niet, het kost alleen wel wat extra tijd. Volgende keer ga ik een heleboel maken en dan invriezen, dat kan namelijk ook heel goed!

Ingredi├źnten voor 5 frikandellen:
250 gr kipgehakt
150 gr rundergehakt
1 el paneermeel (evt. glutenvrij)
1 kleine ui of 2 sjalotjes
1 klein teentje knoflook
1.5 tl zout
1 tl zwarte peper
1/2 tl korianderpoeder
1/2 tl gemberpoeder
1/4 tl kardemompoeder
1/4 tl nootmuskaat
Klein stukje foelie (fijngestampt, dit kun je evt. weglaten)

Bereiding:
Maal de beide soorten gehakt samen in een keukenmachine of hakmolen. Rasp de ui en pers de knoflook uit. Meng met het gehakt en laat nog even samen draaien. Haal dan uit de machine en kneed het paneermeel en de kruiden erdoor. Verdeel in 5 gelijke stukken.

Neem een van de stukken en rol tot een staaf die ongeveer even dik is als een frikandel. Leg op een stukje vershoudfolie en rol hier strak in. Vouw de zijkanten naar binnen. Rol in nog een stuk folie en vouw de zijkanten weer naar binnen. Werk zo alle 5 de frikandellen af.


Zet een pan met water op, als het aan de kook is, zet je het vuur laag. Leg de frikandellen erin. Als ze niet helemaal onder water staan zet je er iets zwaars op zodat ze onder water blijven (ik had een kleinere pan erop gezet). Laat ze een kwatiertje garen. Haal ze daarna uit de pan en verwijder het folie.

Laat ze helemaal afkoelen in de koelkast (of vries ze in in dit stadium).
Verhit dan zonnebloemolie tot 175 graden (ik test dat door de steel van een houten lepel in te steken, als er bubbeltjes verschijnen rondom de steel is het goed). Bak de frikandellen ongeveer 2-3 minuten goudbruin en gaar. Laat ze uitlekken en serveer ze bijv. op een broodje of los als frikandel speciaal met curry, mayo en uitjes.


Reacties

 1. Wat lekker ! Ik vroeg me af of deze frikandellen ook de oven in kunnen? ik probeer te minderen met frituren namelijk..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb t niet geprobeerd dus weet t niet zeker, maar denk dat t wel kan. Ik frituur ook zelden trouwens. Maar sommige dingen zijn lekkerder als je ze frituurt en als het dan slechts af en toe is...

   Verwijderen
 2. Wat lekker ! Ik vroeg me af of deze frikandellen ook de oven in kunnen? ik probeer te minderen met frituren namelijk..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gister gemaakt maar ik vond ze wat aan de droge kant vergeleken met de machinale varianten (die natuurlijk vol zitten met allerlei smaakversterkers en conserveermiddelen). Heb ik ze wellicht te lang gaargekookt? Ik zag trouwens dat met het gaarkoken wat water in de uiteindes van de folie ging zitten..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Folie verhitten moet je echt niet doen, heel ongezond

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zag iemand de frikandellen stomen in een stoompan. Dus dat zou eventueel ook kunnen denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toch mis ik die echte frikandellen smaak??

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten