woensdag 30 januari 2019

Nutellabrood


Jaren geleden was dit Nutellabrood een ware rage op internet en social media. Ik maakte het brood toen ook al een keer, maar eigenlijk sindsdien niet meer. En ineens kwam het weer in mijn gedachten om het te maken en ik zocht de specifieke manier van vouwen op. Ik heb er foto's van gemaakt, zodat jullie het ook gemakkelijk kunnen navouwen. En ik maakte mijn eigen deeg, maar je kunt ook een pak mix voor wit brood nemen (en daar wat suiker aan toevoegen) of een versie met bladerdeeg maken. Dit recept is goed voor 1 brood van ongeveer 28 cm doorsnede.


Ingredi├źnten:
450 gr bloem
7 gr instantgist (1 zakje)
75 gr suiker
Snufje zout
2 eigelen
25 gr roomboter
175-200 ml lauwwarme melk
25 gr hazelnoten
100 gr Nutella (of andere hazelnootpasta)

Bereiding:
Meng bloem met de gist en suiker. Voeg de boter in blokjes toe en ook het zout. Klop de eigelen los en bewaar ongeveer 1 theelepel hiervan voor het bestrijken. De rest voeg je toe aan de bloem. Doe de melk er beetje bij beetje bij en maak er een samenhangend deeg van. Kneed dit voor 10-15 minuten tot het zacht en soepel is. Laat afgedekt een uur rijzen op een warme plaats.
Rooster ondertussen de hazelnoten in ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Hak ze daarna grof met een groot mes.

Na het rijzen verdeel je het deeg in 4 gelijke delen. Rol elk deel uit tot een halve cm dikte en snijd hier een grote cirkel van ongeveer 28 cm uit (bijv met behulp van een bord of kom). Leeg een cirkel op een bakplaat met bakpapier en bestrijk rijkelijk met Nutella. Leg er een cirkel op en bestrijk die ook met Nutella. Leg er de derde cirkel op en bestrijk weer met Nutella. Strooi er nu de helft van de hazelnoten over. 


Dek af met de laatste deegcirkel. Druk een klein glas in het midden van het deeg. 
Snijd daar omheen het deeg in:


Zorg dat je een even aantal puntjes krijgt. 
Draai die allemaal een paar keer om tot ze een spiraalvorm hebben:


Druk steeds twee spiralen tegen elkaar en knijp de puntjes samen:


Laat je brood afgedekt nog een half uur rijzen. Klop het overgelaten eigeel los met een eetlepel melk en bestrijk hier je brood mee. Bestrooi met de resterende hazelnoten en bak je brood in een voorverwarmde oven van 220 graden (hetelucht 200) voor 10-15 minuten goudbruin en gaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten