Gehaktballetjes met homemade jus


Deze gehaktballetjes in homemade jus zijn echt een aanrader. Ik zag ze voorbij komen bij De keuken van Sou, die ik al een hele tijd volg. Ik vind het namelijk best een uitdaging om een lekkere jus te krijgen voor bij je aardappels en groenten of je stamppot. Ik wil geen zakjes gebruiken en vaak kom je dan toch op hetzelfde uit, beetje water bij de bakrestjes van je vlees en aan de kook brengen. Bij deze gehaktballetjes maak je er net even wat extra's van en het resultaat? Een heerlijk smaakvolle jus, die ik ook gecombineerd heb met aardappelpuree en doperwten. Maar ze zijn ook lekker bij een stamppotje of gewoon gekookte aardappels. Mijn zoontje maak je hier ook blij mee, die is echt een aardappelvreter en vooral met een lekkere jus of arwa (Marokkaanse jus bij marmita bijv). Ik heb het recept trouwens wel ietsje aangepast.


Ingrediënten voor 3 personen:
250 gr gehakt
1 klein uitje, geraspt
1 el gehaktkruiden met paneermeel (Verstegen)
1 el tomatenketchup
1 el ketjap manis
Jus:
1 fijngesnipperde of geraspte ui
1 teentje knoflook, uitgeperst
1/2 blokje runderbouillon
1 el bloem
1 el tomatenketchup
1 el ketjap manis
200 ml kokend water
Zout en zwarte peper naar smaak

Bereiding:
Meng het gehakt met het geraspte uitje, de gehaktkruiden, ketchup en ketjap. Vorm er kleine balletjes van en bak die in olijfolie rondom bruin. Haal ze daarna uit de pan. Doe 1 el roomboter in de pan en roer de aanbaksels los. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en fruit even op laag vuur glazig. Voeg de bloem toe en roer erdoor. Doe het kokende water en het bouillonblokje erbij en breng aan de kook. Blijf goed roeren. Meng de ketjap en ketchup erdoor en breng op smaak met zout en peper. Doe de balletjes weer terug in de jus en laat nog een kwartiertje pruttelen. Schep af en toe om zodat de balletjes ook de jus opnemen. Wordt het te dik, voeg dan wat water toe.

Serveer met aardappel(s)(puree) en groenten naar keuze.

Reacties

  1. Hoi Ellouisa,

    Goed dat je zo min mogelijk met zakjes kookt. Maar weet je dat de meeste gehakt kruiden en bouillonblokje ook vol zitten met rotzooi? Zelfde smaakversterkers als in pakjes en zakjes meestal, alleen noemen ze het dan vaak "gistextract". Om over ketjap nog maar te zwijgen, want dat is alleen maar troep. Sojabonen die behandeld zijn met een agressief zuur en waaraan heel veel zout wordt toegevoegd

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten