Koekhuisje


 Is ie niet mooi? Ik wilde al jaren een koekhuisje maken, maar zoals met zoveel dingen, komt het er dan nooit van (want, best een project zoiets). Maar toen kwam Simone van Simone's Kitchen met The Daring Kitchen! Daar had ik me jaren geleden al eens voor ingeschreven, toen nog via een website. Maar dat vergat ik dus altijd, het zat niet in mijn systeem. Nu het via instagram te volgen is, gaat dat een stuk beter. Daar kijk ik elke dag in en vind ik ook prettiger om bij te houden.

Kort gezegd houdt The Daring Kitchen in dat er elke maand een opdracht is om iets uitdagends te maken. Er is een basisrecept, maar je maakt er je eigen versie van. Alle deelnemers posten hun creatie op dezelfde dag en Simone maakt er nog een overzichtsartikel van. Superleuk! Deze maand was het koekhuisje aan de beurt, oftewel een gingerbread house. Het originele recept wat we gebruikten is van Sally's baking addiction. En het recept voor de koek alleen al is al heerlijk! Ik gebruikte in plaats van melasse/molasse een donkere honing en heb zelf een allspice mixje gemaakt, omdat ik dat niet in huis had. Het is wel ontzettend handig dat zij een template heeft voor het uitsnijden van de vormen én een video van het in elkaar zetten. Ik heb ook wel wat gefilmd, maar het lukte niet helemaal goed om het mooi te laten zien, dus ik heb er geen video van gemaakt helaas.

De royal icing heb je echt nodig om de boel aan elkaar te plakken, je kunt niet simpelweg wat poedersuiker met water mengen, het moet stevig genoeg zijn. Dus heb ik voor de zekerheid maar een mix besteld en dat werkte goed! De botercrème maakte ik met mijn eigen recept voor swiss meringue botercrème, de lekkerste als je het mij vraagt. Niet te zoet, lekker romig en je proeft absoluut geen suikerkorrels of poedersuiker terug doordat je de suiker eerst met de eiwitten verwarmt (en deze zo pasteuriseert).

Nou uiteindelijk werd het nog wel een klusje van een aantal dagen, omdat ik op de dag dat ik ermee begon ineens ziek werd aan het eind van de middag. Ik had net de muren aan elkaar geplakt en weg gezet om te drogen, met het idee om in de avond het dak erop te plakken (die tijd moet je echt nemen hoor!) en de volgende dag te garneren. Maar dat werd dus 2 dagen later haha.

Qua decoratie kun je helemaal los gaan, ik gebruikte mini marshmallow's, zilveren pareltjes, sneeuwvloksprinkles en M&M's, maar je kunt ook denken aan tumtums of anders snoepjes en natuurlijk de candycanes. Al met al was het heel leuk om te maken (al breekt het zweet je uit als de boel toch een soort van instort) en is het eindresultaat echt heel mooi geworden, al zeg ik het zelf. En nog belangrijker, het schijnt dat je het niet perse op hoeft te kunnen eten, maar die van ons is echt heerlijk! De combi van koek met de botercrème is echt jammie! 

Oh en nog 1 tip: zorg voor zware dingen om mee te stutten (om te voorkomen dat het instort). Ik gebruikte pakjes drinken haha en voor het dak de blokjes van mijn dochter (zie foto's) :D. Dus wees creatief en dan lukt het jou vast ook!

En wil jij ook meedoen aan een maandelijkse challenge (je hoeft niet elke maand mee te doen hoor, geen verplichtingen!), meld je dan ook aan via deze link of via @thedaringkitchen op instagram.

Ingrediënten voor de koek:
375 gr bloem
½ tl baking soda
2 tl gemalen gember
2 tl gemalen kaneel
½ tl gemalen allspice (of een mengsel van nootmuskaat, kardemom en kruidnagel)
¼ tl zout
85 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
150 gr lichtbruine basterdsuiker
1 groot ei op kamertemperatuur
120 ml donkere honing
(2 el water indien nodig)
Royal icing:
200 gr poeder voor royal icing
Water (zie verpakking)
Botercrème:
2 eiwitten
115 gr suiker
160 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur

Bereiding:
Print de template uit of teken ze zelf na op papier en knip de vormen uit.
Maak het deeg door de boter met het ei, suiker en honing romig te mixen. Meng bloem met baking soda en de kruiden en voeg toe. Mix kort tot een deeg. Is het te droog, doe er dan wat water bij, maar als het goed is, heb je dat niet nodig. Verpak het in plastic en leg minimaal 2 uur in de koelkast.

Ondertussen kun je vast de royal icing maken volgens de verpakking (maak het niet te dun, het moet stevig genoeg zijn om mee te kunnen lijmen) en doe het in een spuitzak met een klein rond spuitmondje. Verzamel ook vast wat spulletjes om mee te stutten en leg een plank of bord klaar waar je je huisje op gaat plakken. 

Na het rusten rol je het deeg uit tussen twee vellen bakpapier tot ongeveer een halve cm dikte(bestrooi ook met bloem, het is plakkerig). Leg de uitgeknipte vormen op je deeg en snijd ze eruit. 

Iedere vorm heb je 2x nodig. Leg ze voorzichtig op een bakplaat met bakpapier en vorm eventueel bij tot ze mooi strak zijn. Bak ze in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160) voor ongeveer 13-15 minuten (let op, de schoorsteen kan eerder klaar zijn!). Laat daarna volledig afkoelen op een rooster.

Nu gaan we de muren plaatsen. Zie hiervoor de video van Sally, dat is het makkelijkst. Spuit voldoende icing om alles goed te laten plakken en stut alles, zodat het niet omvalt. Zo heb ik het gedaan met drinkpakjes:

Nu moet je minimaal 3 uur geduld hebben, echt doen! Anders zakt alles in elkaar als je nu al het dak erop zet. Voel na die 3 uur of de icing hard is en haal je stutters aan de binnenkant weg. Nu plaats je het dak (zie wederom de video) en zorg dat je die ook stut. Ik deed dat met blokjes van mijn dochter haha en weer pakjes drinken er tegenaan. Werkte perfect!

Laat dit weer minimaal 3 uur drogen zodat alles goed vast zit. 

Maak ondertussen de botercrème:
Zet een steelpannetje met een klein laagje water erin op laag vuur. Zet de kom van je mixer erop en giet de eiwitten erin. Voeg de suiker toe en begin meteen met roeren. Blijf steeds roeren, een paar minuten tot je ziet dat de suiker begint op te lossen. Neem wat eiwit tussen je vingers en wrijf. Voel je geen korrels meer, dan is het klaar. Vooral niet meer blijven verwarmen, dan gaat het stollen!
Zet de kom in je mixer (of gebruik en handmixer) en mix zo'n 10 minuten tot een dikke meringue. Het is goed als het glanzend is, stijve pieken vormt en je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het eruit valt. Zorg dat de boter echt op kamertemperatuur is, niet hard en niet gesmolten. Laat de meringue 5 minuten staan (dit moet je echt doen, anders schift het) en mix dan klontje voor klontje de boter erdoor tot een romige witte botercrème. Als het goed is moet je  geen suiker proeven. Doe in een spuitzak met klein stervormig spuitmondje.

Leg ook alvast je garnering klaar. En nu begint het leukste! Het versieren! Ik heb het dak en de randen versierd met botercrème en daarna afgemaakt met lekkere dingetjes. Ik had ook een sterretje van het deeg gebakken en die versierd met nog wat royal icing en kerst sprinkles. Het idee was om ook een mannetje te maken, maar die was mislukt (te donker gebakken), maar eentje uit de winkel is ook prima :D

En nu... eigenlijk te mooi om aan te snijden, maar hij is echt ook heerlijk om op te eten!

Reacties

  1. Zo leuk is het geworden! En superleuk dat je hebt meegedaan! Ben er zelf ook zo enthousiast over!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten