vrijdag 8 januari 2021

Verjaardagstaart met sprinkles

Het is zo snel gegaan! Mijn dochter is alweer 1 jaar oud! Ik ontving van bakd bakvaste sprinkles en een superleuk setje voor slingertjes op de taart. En daar ging ik dus mee aan de slag. Ze gaf mij de tip om een zogenoemde white cake te maken, een cake met alleen eiwitten en zonder eigelen. De cake blijft dan wit en zo zie je sprinkles beter na het bakken. Dus daar heb ik een recept voor gezocht. Dat liep nogal uiteen, maar degene die ik heb geprobeerd, is heerlijk zacht geworden! Wel heb ik de hoeveelheid suiker gehalveerd en zou er naar mijn mening nog minder suiker in hoeven, het was al zoet genoeg, zeker in combinatie met de botercreme.


Verder ben ik eigenlijk niet zo van de laagjestaarten met botercrème. Het kost me ongeveer een dag haha en aan het eind heb ik dus geen zin meer om alles strak af te werken. Dan vind ik het op een gegeven moment wel mooi geweest. Dus geen megastrakke taarten, maar who cares, hij zag er alsnog mooi uit en hij was heerlijk!!

En de sprinkles zijn inderdaad bakvast, in die zin dat ze niet het hele beslag doorsmelten, maar dat je echt de verschillende kleurstipjes terugziet in de cake. Hoe dan ook, een mooie taart om ook eens te maken voor een verjaardag en met de sprinkles van Bakd, kun je steeds weer een andere creatie maken. Ze heeft zoveel verschillende kleurtjes om uit te kiezen.

Ingrediënten voor een taart van 20 cm doorsnede:
225 gr roomboter op kamertemperatuur
200 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
6 eiwitten (op kamertemperatuur)
400 gr bloem
2.5 tl bakpoeder
Snufje zout
285 gr melk (afwegen)
60 gr zonnebloemolie
5 eetlepels sprinkles naar keuze
Botercrème:
4 eiwitten
225 gr suiker
325 gr roomboter op kamertemperatuur

Bereiding:
Mix de boter even los en voeg dan de suiker en vanillesuiker toe. Mix dan 5-10 minuten op hoge snelheid. Voeg een voor een de eiwitten toe en mix erdoor. Pas als het eerste eiwit is opgelost, voeg je de volgende toe. Mix dit goed door. Meng bloem met zout en bakpoeder en voeg 1/3 toe aan het beslag. Meng melk en zonnebloemolie en voeg de helft daarvan toe aan het beslag. Mix goed. Doe dan de rest van het bloemmengsel en melkmengsel erbij en mix tot een mooi romig en lichtgekleurd beslag. Spatel de sprinkles erdoor. Bedek de bodem 3 springvormen van 20 cm doorsnede met bakpapier en vet de randen in met boter (ik heb maar 2 van zulke vormen, dus heb het in 2x gebakken). Verdeel het beslag gelijk over de 3 vormen en bak de cakes 25-30 minuten op 175 graden (hetelucht 160). Als je er met een mes of prikker in prikt, moet deze er schoon uit komen.
Na het bakken laat je de bodems afkoelen op een rooster. Snijd eventueel de bolling eraf zodat ze wat rechter zijn.Zet een steelpannetje met een klein laagje water erin op laag vuur. Zet de kom van je mixer erop en giet de eiwitten erin. Voeg de suiker toe en begin meteen met roeren. Blijf steeds roeren, een paar minuten tot je ziet dat de suiker begint op te lossen. Neem wat eiwit tussen je vingers en wrijf. Voel je geen korrels meer, dan is het klaar. Vooral niet meer blijven verwarmen, dan gaat het stollen!

Zet de kom in je mixer (of gebruik en handmixer) en mix zo'n 10 minuten tot een dikke meringue. Het is goed als het glanzend is, stijve pieken vormt en je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het eruit valt. Zorg dat de boter echt op kamertemperatuur is, niet hard en niet gesmolten. Laat de meringue 5 minuten staan n mix dan klontje voor klontje de boter erdoor. Gaat de crème schiften? Zet je kom dan nog even op het pannetje met heet water en klop goed door. Is de crème juist te slap of vloeibaar, zet je kom dan een kwartier in de koelkast en klop dan verder. Herhaal dat desnoods een paar keer. 

Als je crème klaar is ga je je taart vullen. Leg een bodem op een bord en bedek met wat crème. Strijk glad uit en leg er een andere cakelaag op. Bestrijk deze ook met crème en doe de laatste cakelaag erop. Bestrijk deze aan de bovenkant en zijkant met crème en strijk mooi glad. Nu kun je ervoor kiezen om nog een laag aan te brengen, laat de taart dan eerst in de koelkast opstijven. Je kunt ook 1 laag doen (zoals ik).

Bedek (een deel van) de zijkant met sprinkles en versier de bovenkant naar keuze. Je kunt er ook een driprand opmaken met gesmolten (en afgekoelde) chocolade of candy melt. Geen opmerkingen:

Een reactie posten