Skivlaai

 Nou klinkt dit leuk of niet? Deze skivlaai is zo ontzettend lekker en ook heel leuk om te maken! Ik zag het recept al en hele tijd geleden op facebook voorbij komen, daar was hij geplaatst door Jolanda van Jolanda's bakhuisje. En die op mijn baklijstje gezet, maarja daar staan zoveel recepten nog op die ik ooit nog wil maken! Maar afgelopen week was het eindelijk zover en ben zo blij dat ik hem gemaakt heb, deze gaat vaker gemaakt worden hier! Een vlaaibodem van gerezen deeg, een heerlijke kersenvulling en daarop slagroom en krokante meringuestaafjes, een supercombinatie! Ik zag in andere recepten dat ze ook wel eens zwitserse room gebruiken voor de vulling of hazelnootschuim voor bovenop, lijkt me ook super! Dat ga ik zeker een keer proberen mmmm.

Ik heb voor deze versie trouwens wel mijn eigen recept voor meringue gebruikt en bij de vulling verder geen suiker gedaan, omdat je al zoete slagroom en meringue erop doet. Als je dat te zurig vindt, kun je er uiteraard wel suiker bij doen. Ook heb ik voor de topping alleen slagroom gebruikt en geen mascarpone.

Ingrediënten voor een vorm van 26 cm:
Meringuestaafjes:
3 eiwitten
160 gr suiker
1 el maïzena
Snufje zout
Deeg:
250 gr bloem
1 zakje instantgist
25 gr witte basterdsuiker
Snufje zout
1 ei
75 gr boter
50 ml lauwwarme melk
Vulling:
1 grote pot kersen
2 el maïzena
1 el suiker
Topping:
250 ml slagroom
1 zakje slagroomversteviger
3 el poedersuiker

Bereiding:
Verwarm je oven voor op 110 graden (hetelucht 100).
Doe de eiwitten met het zout in een beslagkom of de kom van je keukenmachine. Klop deze eiwitten stijf. Voeg dan al mixend de suiker beetje bij beetje toe en mix net zolang tot je een mooi glanzend wit schuim hebt. Wrijf een klein beetje ervan tussen je vingers. Voel je nog suikerkorrels, mix dan nog even verder. Als je (bijna) geen korreltjes meer voelt, is het schuim perfect. Doe het schuim in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit op een bakplaat met bakpapier lange dunne staven schuim. Droog deze 1.5 uur in de oven.

Ondertussen maak je het deeg voor de bodem. Meng bloem met gist, suiker, zout, boter en het ei. Voeg de melk beetje bij beetje toe tot je een samenhangend deeg krijgt. Kneed dit zeker 10 minuten tot het zacht en soepel is en laat afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.

Als de meringue klaar is, laat je deze geheel afkoelen buiten de oven en breek het dan in kleinere staafjes.
Na het rijzen van het deeg rol je dit uit tot een cirkel die net wat groter is dan je bakvorm. Vet je bakvorm in met boter en leg je deeg erin. Druk goed aan en in de randjes. Rol de bovenrand eraf met een deegroller (of doe het met je vingers). Leg er bakpapier op en bedek dit met een laag gedroogde kikkererwten/bonen/spliterwten. Bak de bodem. Bak de bodem 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Haal daarna meteen de vulling eraf (di tkun je bewaren om later nog eens te gebruiken om een bodem te bakken). Haal de bodem uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Tijdens het bakken maak je de vulling: Doe de kersen met sap in een pannetje. Hou 2 el sap apart en roer dat goed door met maïzena. Voeg dan ook toe aan de kersen en roer de suiker erdoor. Breng aan de kook en laat een paar minuten pruttelen tot de vulling mooi dik is. Giet dit op de bodem en laat in de koelkast afkoelen.

Klop de slagroom stijf met klopfix en poedersuiker en garneer je taart hiermee. Dat kan met een spuitzak, maar ook zonder (je doet daarna namelijk de meringuestaafjes er nog op). Garneer de taart met de meringuestaafjes.



Reacties

Een reactie posten

Populaire recepten