Cruller donuts (uit de oven) Soms kom je iets tegen en dan wil je dat meteen maken, zo had ik dat ook met deze cruller donuts die ik op pinterest voorbij zag komen. Het zijn een soort soesjesdonuts, je maakt ze namelijk van soezendeeg en bestrijkt ze daarna met een licht glazuurlaagje. Resultaat? Superluchtige donutjes met een lekker glazuurlaagje, niet te zoet, gewoon perfect! En ze zijn zo licht, je eet er met gemak een paar achter elkaar. Ik las in het originele recept dat ze eigenlijk gefrituurd worden (dan worden ze ook wat voller), maar in de oven gaat t prima hoor. Ietsje gezonder en minder gedoe. Maar ik ga dat zeker ook nog een keer proberen!

Het soezendeeg is voor sommigen nog best lastig. De belangrijkste tips:
- Gaar de bloem na het toevoegen, anders zullen ze niet rijzen
- Meng de eieren een voor een door het beslag, niet allemaal in één keer
- Meng de eieren met een spatel door het beslag, niet met een mixer. Aan het begin denk je dat wordt nooit wat, maar het bindt al snel!
- Laat de donuts 10 minuten in een open oven afkoelen voor je ze eruit haalt

Ingrediënten:
250 ml water
90 gr roomboter
40 gr suiker
130 gr bloem
Snufje zout
3 eieren
Glazuur:
100 gr poedersuiker
1 tl citroensap
Water

Bereiding:
Doe het water met de suiker en boter in een steelpannetje en laat al roerende smelten op laag vuur. Haal de pan van het vuur. Doe bloem en zout er in één keer bij en roer goed met een spatel tot het samenhangend is. Zet het pannetje op het vuur terug en laat het een minuut of 4-5 garen (blijven roeren). Haal dan weer van het vuur.

Verwarm je oven voor op 220 graden (hetelucht 200). Voeg de eieren een voor een toe en spatel er steeds goed. Pas als het eerste ei is opgenomen, doe je het volgende ei erbij. Het beslag wordt wat flubberig, maar komt vanzelf weer samen. Het beslag is goed als het mooi glanzend is. Doe het in een spuitzak met stervormig spuitmondje en spuit mooie ringen op een bakplaat met bakpapier.

Bak je donuts 5 minuten en zet de oven dan lager naar 185 graden (hetelucht 175) en bak ze nog 5-10 minuten tot ze mooi lichtbruin zijn. Zet dan de oven uit en op een kier. Laat ze hier nog 10 minuten in staan en laat ze dan op een rooster verder afkoelen.

Meng voor het glazuur de poedersuiker met citroensap en voeg druppelsgewijs water toe tot je een glazuur hebt. Dit mag best wat dun zijn. Bestrijk je donuts hiermee en laat opdrogen.

Reacties

Populaire recepten